發新話題

快睇發現台

快睇發現台

講北韓人,好好睇!

訓緊覺......等重播....

好正,你錯過了。
仲做緊呀而家!

北韓果個好似琴日定前日亞視播過

睇左後半部, 北韓<經常>表演千人操;

觀後感, 的確好整齊好精彩!

但唸起另一方面, 北韓立國至今, 仍然用共產舊有的一套去管理國民,

" 群眾運動, 政治偶像崇拜, 強調為國家/高層表現而有的榮譽感 等 ... " ,

令大部份民眾參與群眾運動, 其功效一可容易控制, 二可令國民冇時間搞搞振.

講真都幾 -- 勞民傷財

中國改革後及現時都冇咁著重, 少搞或冇搞, 呢種政治性較強的大型運動啦! (閱兵都唔係年年有)

睇到千人操個段......真係好睇

我真係唔明佢地係咪對外界既世界係真正係點係咪完全唔知?

引用:
原帖由 b.jam 於 1-9-2008 21:34 發表
我真係唔明佢地係咪對外界既世界係真正係點係咪完全唔知?
應該係啦, 電視只有本土台
冇得上網(食都冇得食啦...)
加上由細到大都比人洗腦....

引用:
原帖由 b.jam 於 1-9-2008 21:33 發表
睇到千人操個段......真係好睇
中國金牌體操隊係香港做幾個體操動作, D人就呱呱叫.

北韓果邊成千幾人一齊做體操高難度動作啊 , 濕濕碎

呢幾千人不事生產, 長時間 排練/演出, 而且多數冇門票收益,

仲有果個咁既表演場地, 表演者仲多過觀眾呀

唔窮就怪囉 ..... 唉 .....

而家國家地理台

做緊<媽,我在...北韓>
同先前講既好唔同,應該就係之前去北韓相既個俄羅斯人。
完全睇到北韓恐怖的一面,去到邊都被人跟住。

試唸吓 .... 冇改革開放

今日都會好似 北韓 咁樣

只要你凡事唔多口, 跟大隊, 包你出入平安

發新話題