20 12
發新話題

警脫衣搜身 鬧上聯合國

警脫衣搜身 鬧上聯合國

社協在記者會揭露,被拘留者遭警方肆意無理搜身。【本報香港訊】警方對被拘留者肆意無理搜身的事件被提升至國際層次。香港社區組織協會表明將在今年11月初聯同部分曾在港被拘留及無理搜身的人士,向聯合國消除酷刑委員會遞交申訴報告,投訴遭香港警方不人道對待,希望引起國際社會對香港不人道及羞辱行為的關注,團體要求港府公開解釋為何容許有關不人道及羞辱行為發生,及為未有履行國際人權公約的責任道歉。 社協發言人指出,雖然香港已加入《禁止酷刑和其他殘忍、不人道或有辱人格的待遇或處罰公約》,但港府卻沒有實行任何措施,防止有辱人格的徹底搜身情況發生。 發言人指出,香港警方、入境處及懲教人員,經常要求多名被拘留人士同時脫光衣服搜查,部分更要求他們擺出極具冒犯性及不人道的姿勢,有個案更在其他拘留者在場下,被要求進行肛門檢查,沒有顧及他們的私隱。

ref: http://www.chineseworld.com/wj-hk-news.php?nt_seq_id=1770198

回復 1# 的帖子

嘩!在香港差人大晒喎............佢地唔督条野同你探胃算你好彩!蟻民嘈什麽
尊重人格, 請勿抄習

好彩宜家唔係香港住, 如果我冇帶身份証被人拉咗, 要剝光我搜身..........最後我既下場將會係......襲警, 搶槍, ......最後可能被人打死, 或成功出走.........

回復 3# 的帖子

唉識你咁奈,唔通唔知你d脾氣咩!返香港?著条像"根"衭易除喎
尊重人格, 請勿抄習

真係唔該師兄成日幫我地貼D警隊醜聞出黎

呢d唔係警隊醜聞, 因為HK Correctional Dept and HK Immigration Dept 都係咁做, 係香港政策失誤......太無人權及人道主義......

引用:
原帖由 jwlchan 於 7-9-2008 21:29 發表
呢d唔係警隊醜聞, 因為HK Correctional Dept and HK Immigration Dept 都係咁做, 係香港政策失誤......太無人權及人道主義......
依家做個full body serach 又比人小, 又唔講下做search 做唔足, 比條友keep 條鞋帶係個倉度頸個獲邊個頂?

連生存權都保障唔到個濕......先至係人權?

引用:
原帖由 neomarx 於 7-9-2008 14:06 發表

依家做個full body serach 又比人小, 又唔講下做search 做唔足, 比條友keep 條鞋帶係個倉度頸個獲邊個頂?

連生存權都保障唔到個濕......先至係人權?
咁睇落剝光豬搜身係為咗保護生存權, 好似又冇乜問題咁..........真係全世界都要咁做, 去保障生存權至得,  
好彩而家只有d力保障生存既地方至係咁做. 如果唔係, 我都唔知去边住好呢?

睇下聯合國點講先再算!  

引用:
原帖由 jwlchan 於 7-9-2008 21:29 發表
咁好彩師兄你早離開香港

btw. 師兄你雖然離開左香港,但都幾關心香港情況,尤其關心香港警察點做野

X! 而家又唔係個個都要剝光查, 攞明就係玩你幾條友啦!!!
點解個個唔搞係要搞你就心照啦!!!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
係有d人小題大造
人權至上je

[quote]原帖由 jwlchan 於 7-9-2008 23:33 發表

咁睇落剝光豬搜身係為

回復 12# 的帖子

以ms多年觀察............英國差人叫市民做亞sir,在香港邊有差人叫市民做亞sir 除非你係佢老頂
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 7-9-2008 18:38 發表
以ms多年觀察............英國差人叫市民做亞sir,在香港邊有差人叫市民做亞sir 除非你係佢老頂
有! 我以前同佢地做Training既時候佢地個個都Sir我.
其實, 紀律部門只係政府既工具, 點做係政府既政策, 而以我所見, 近幾年改變左多d嘢........

我只係睇到呢d新聞, 想如果我被拉既後果, 結論將會係.....被打死, 罪名襲警, 為保障生命, 死後都要剝光搜清前後...............

引用:
原帖由 里安 於 7-9-2008 15:57 發表

咁好彩師兄你早離開香港

btw. 師兄你雖然離開左香港,但都幾關心香港情況,尤其關心香港警察點做野
我香港出生, 到現在都視香港為家鄉, 當然關心香港情況.......香港警察與我有多年交情, 到現在都有好多老友服役,.........

20 12
發新話題