26 12
發新話題

[發燒白老鼠系列] 國產14改裝GNP EBR套件

[發燒白老鼠系列] 國產14改裝GNP EBR套件

呢期試EBR, 之前已經好多人問國產M14可否放入EBR套件上嗎? 我有朋友問D專賣國狗的槍鋪, SALES話得, 又話FIT, 唔洗改, 個波箱剛剛好, 整到D客信鬼晒, 點知奶晒野, 因為買國狗來裝EBR是充滿冒險精神, 通常唔識的朋友奶野我唔會理, 但我朋友居然走呢條路, 仲奶到應一應, 昨日佢仲要去買多支MARUI再改, 何必呢???

國狗M14不錯是抄MARUI的設計, 但因為中GEAR用回2號的, 比7號的要大, 形成波箱整體長了3mm, 即係馬達尾座移後了3mm, 我都唔明d國狗槍鋪SALES話裝到, 冇試過就亂吹水, 真係死晒火...

我朋友的傑作, 為左遷就長了的3mm, 要鑽尾座, 最後仲要唔work和露晒底... 真係可歌可泣...

回來打疫苗

波箱大了的話, 應要先看那裡不合, 第一個不合的位置就是trigger guard的鎖位, 槍身是裝得到在EBR之上, 但沒位鎖上, 要改倒鉤位如圖:

馬達座的鈄位是移後了頂着放柄按掣, 但亙頂的部份不多, 按圖示的位置削平, 另外尾位如圖鋸短3mm

馬達底座下部的螺絲位要削去, 在較上的位置另加一粒螺絲填補

對比MARC兄的改法:

因為角度不同了, 尾部黑色塑膠片不合用, 要把其"反轉"過來, 即方角要變成圓角, 兩隻腳都要鋸走3mm:

完成!! 國狗m14 $500 + 心機

回來打疫苗

[] 好大工程[:[]
本來無一物, 何處惹塵埃

[a5] [%] 好強呀~

又係要執到仆直.......[:[]

都係用馬記改算啦....
彈劾

引用:
原帖由 車神勇 於 22-1-2007 13:39 發表
都係用馬記改算啦....
國狗平嘛[]

引用:
原帖由 14692 於 22-1-2007 13:55 發表

國狗平嘛
面對咁既改工....仲有日後有咩冬瓜豆腐的話....
平成點都抵唔番[]
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 皇家御貓 於 22-1-2007 14:26 發表

面對咁既改工....仲有日後有咩冬瓜豆腐的話....
平成點都抵唔番
粗打囉

引用:
原帖由 14692 於 22-1-2007 14:28 發表

粗打囉
用咁多心機改 , 用來粗打 ...... 我諗用馬記無咁浪費心機

幾千蚊粗打...[] ?
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

粗打就咁用國狗14得啦....[]

話國狗好同埋話完全同Marui一樣D人去晒邊?

咁大工程.....

引用:
原帖由 14692 於 22-1-2007 14:28 發表

粗打囉
呢句已經係你ge口頭禪....
鵰。豹。狸。獅。狒

26 12
發新話題