發新話題

點解見到有c兄有兩支鏡?

引用:
原帖由 olka 於 26-1-2007 06:46 發表
1. 紅點前, 倍數後
2. 紅點前, NV後
3. NV前, 倍數後

但... 呢幅相兩支鏡調轉左裝喎... 倍數鏡應在NV後面喎...  

係.............???
你試過調轉裝用到咩???
我試過調轉,但用唔到!!![]

引用:
原帖由 艾力 於 26-1-2007 12:34 發表

我係咁諗既.....因為倍數鏡要focus......但係又想用紅點鏡.......

用倍數我可以睇到人地係邊,唔望遠野個時就拆左佢.

唔係因為想型先係到問c兄們.....
你可以裝aimpoint呢枝3倍鏡,專係比紅點鏡用
但價錢較貴us$469(只係我覺得)

引用:
原帖由 艾力 於 26-1-2007 12:34 發表

我係咁諗既.....因為倍數鏡要focus......但係又想用紅點鏡.......

用倍數我可以睇到人地係邊,唔望遠野個時就拆左佢.

唔係因為想型先係到問c兄們.....
你不如買個望遠鏡啦[]

回覆 #28 mujiadam 的帖子

得喇....[]
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 felixcat 於 26-1-2007 11:58 發表
未必一定要.......NV前, 倍數後嘅... ...
我知係未必一定要, 夜視和倍數鏡的安裝編排是要視乎倍數鏡和眼睛的視距差作先決吧, "通常"低倍鏡可比高倍鏡SET得較前, 如1.5倍至兩倍(ELCAN唔知), 因可同時用aimpoint的兩眼共瞄的方法去射擊, 但今次的課題是以DRAGON兄的相來說, ACOG的話, SET得咁前, 真係仲睇得到? 要用個頭來就位才看得到前方和OUT FOCUS吧...
引用:
原帖由 亞龍 於 26-1-2007 12:53 發表

係.............???
你試過調轉裝用到咩???
我試過調轉,但用唔到!!!
係.............???真係試過用唔倒?... 咁裝法又用得到? 我試過把ACOG放番你個位, 都一樣瞄唔到喎[] ... 我把這ACOG SET在相若位置, 但在沒有NV的配置下, 不能清楚看到前面影物, 加了NV可令視距差縮短嗎? 或者有機會我再試一試, 兩位有沒有前ACOG後NV這樣SET UP的相給參考呢? 幾張是其他倍數鏡的, 分享一下.

回來打疫苗

啊~ 找到有ACOG了, 型號應該是一樣, 前方雖是熱能, 但異曲同工吧
回來打疫苗

回覆 #38 olka 的帖子

thermo + ACOG[]
本來無一物, 何處惹塵埃

QUOTE:
原帖由 felixcat 於 26-1-2007 11:58 發表

我知係未必一定要, 夜視和倍數鏡的安裝編排是要視乎倍數鏡和眼睛的視距差作先決吧, "通常"低倍鏡可比高倍鏡SET得較前, 如1.5倍至兩倍(ELCAN唔知), 因可同時用aimpoint的兩眼共瞄的方法去射擊, 但今次的課題是以DRAGON兄的相來說, ACOG的話, SET得咁前, 真係仲睇得到? 要用個頭來就位才看得到前方和OUT FOCUS吧...

ACOG咁前點解睇唔到?????
只要將枝NV set返喺枝ACOG合適Eye Relief位對到FOCUS收到全部影象就實睇到,
如果枝NV set得唔正跟本收唔足前面枝倍數鏡影象,對唔到FOCUS,就算個頭點就位都冇用
所以問題只係枝NV同ACOG距離,唔關對眼同枝ACOG距離事吧....

至於熱能放前面就好正常,如果放後面睇怕會睇唔到枝ACOG果條十字線同點..

引用:
原帖由 felixcat 於 27-1-2007 16:32 發表
QUOTE:

我知係未必一定要, 夜視和倍數鏡的安裝編排是要視乎倍數鏡和眼睛 ...
同意...................
有ACOG同NV的師兄都知

有時睇相還睇相,唔係用家o個D都咪得個吹字...........[]

有版主你呢句, 我答你問題可以放一點, 字面上可以直接點, 用字可以大一點:
引用:
唔係用家o個D都咪得個吹字
... 我答你之前做足功課, 已經先後問過明哥, 比埋你個SETTING佢睇, 佢仲即刻打電話問埋C公, C公係用 TA31 和 PVS14 打 GAME, 兩位高人同時一口已經話冇可能咁SET, TA31根本OUT FOCUS, 如果話個"吹"字的話, 我信C公同明哥有料過兩位版主啦, 起碼兩個都係14用家, 唔係影相果隻, 同埋明哥仲話比我聽咁SET法除左瞄唔到之外, 仲會有一個好嚴重的後果, 唔知兩位"吹"唔"吹得出來呢?
回來打疫苗

引用:
原帖由 olka 於 27-1-2007 23:05 發表
仲會有一個好嚴重的後果...
光源放大?[]

唔係~ 呀公我當然會比你知, 不過現在留點空間給版主們答吧.[]
回來打疫苗

引用:
原帖由 olka 於 28-1-2007 01:16 發表
唔係~ 呀公我當然會比你知, 不過現在留點空間給版主們答吧.
也好~
理性討論,無任歡迎

發新話題