發新話題

[VFC] VXC 5匣換1 bolt carrier?!

VXC 5匣換1 bolt carrier?!

各位ching,

請問小弟支VXC GBB打大約5匣左右,就蝕到禁 (請觀看下面的圖片)
條bolt長lock唔識回位,要去拆身...

是小弟操作問題或條bolt脆?有沒有解決辦法?

感謝

It looks like something wrong with the bolt-carrier!

爆果個位好似係唔係有個氣泡?

原廠條bolt蝕同一個位以為自己黑仔

家吓已經第二條全新原廠bolt又係蝕...

引用:
原帖由 turningtux 於 28-6-2011 01:01 發表
原廠條bolt蝕同一個位以為自己黑仔

家吓已經第二條全新原廠bolt又係...
呢D直情叫崩

真係少數怕長計,VXC幾時先有強化品?

吳通打一日game要帶幾份bolt?

引用:
原帖由 turningtux 於 28-6-2011 08:59 發表
真係少數怕長計,VXC幾時先有強化品?

吳通打一日game要帶幾份bolt?
甘如果強化左條Bolt carrier, 會唔會到其它parts KO?
我無玩過VXF的M4(我幾支M4都係WA system),會否磨合問題呢?
因為同廠的MP5 就係有呢個問題,有師兄爆飛機,難Bolt carrier
旦有師兄分享左點打磨邊D位,做好磨合工作。
又真係好好多

另,我記得VXC出個一個通告,話佢地的M4唔好做"空發"
因為有好多個案係爆左metal body Bolt catch果個位.....

Tw 都有好多類似災情,好似係bolt左面 design有d問題!
Ken's Custom Magpul M4  

引用:
原帖由 RCman 於 28-6-2011 10:30 發表
另,我記得VXC出個一個通告,話佢地的M4唔好做"空發"
因為有好多個案係爆左metal body Bolt catch果個位.....
Yes! 在W豬C買時都有提到...空發時有機會打穿個身!

引用:
原帖由 RCman 於 28-6-2011 10:27 發表

甘如果強化左條Bolt carrier, 會唔會到其它parts KO?
我無玩過VXF的M4(我幾支M4都係WA system),會否磨合問題呢?
因為同廠的MP5 就係有呢個問題,有師兄爆飛機,難Bolt carrier
旦有師兄分享左點打磨邊D位,做 ...
對VXC GBB實在有D失望
我暫時可以做係試試學D師兄做好磨合工作!

希望個廠遲D有強化parts
等等下可能轉玩其他廠D GBB算鬼數

玩M4 GBBR最好都係YYE M4

引用:
原帖由 rho837 於 29-6-2011 11:19 發表
玩M4 GBBR最好都係YYE M4
不過我個人覺得YYE做功外觀唔好,以前銅膽YYE 買過,
後來佢OB HK416好有期望....點知都係......
如果唔計外觀,反而我對KXS的M4有興趣。
不過好可怕佢個金身真係好唔靚,三件頭upper, 白色marking 馬仔花

引用:
原帖由 桸藍 於 28-6-2011 20:06 發表
Tw 都有好多類似災情,好似係bolt左面 design有d問題!
樓主個問題唔係斷bolt,唔同TW果款災情問題。
今次問題似catch問題。
我有MK18,用了約半年,平均每個月兩場CQB,
約打了二百至三百匣,斷了一次bolt,
但個bolt都無樓主問題,樓主果bolt好似俾catch削左一忽。
我個條斷bolt上的catch位,只係正常打凹,無刀削位。

樓主可檢查零件#31和#33,睇下#31上落順唔順,
可能#31 bolt catch,升上時上得一半,或升得唔順,
卡唔死果bolt,所以削左bolt位。
#33,係catch座,檢查有無上緊到鎗身,有機會#33上唔緊,令#31對唔準bolt位。

整體VFC M4雖有小問題(支鎗零件配合太fit,所以初玩時上膛等動作太緊),
我只係汁細力,飛機入氣位等,無大汁,支MK18幾準,已經可以落場。
打開鎗身就知VFC有心機改良問題,如上匣前不用上膛,鎗身做得好靚(依個價錢)。
成套bolt連飛機$198,另其他零件都幾平,都算抵玩。

各師兄,有錯勿插

謝謝師兄

等我check下先,希望能解決問題

發新話題