發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

By gtoray: 本主題屬個人意見, 原全不代表 CGF 立場

齊心抵抗,
為真正玩wargame人仕發聲,
咪俾傳媒同心理變態人仕搞亂wargame秩序。

https://www.facebook.com/groups/127237480798109/

如此帖有觸犯版主,
請版主隨時Delete!
Thanks!

+++++++++++++++++++++++++++++

e排忙到high high地都無點上黎... 但係e排一再發生e野事件實在好怕攪到以後連收藏都成問題.

大家有冇咩計可以攪攪佢? 一齊係度/ 去e個群組share一吓 thx

根仔

支持!
反正打wargame、IPSC都無必要用鋼珠、鉛彈、啖罐仔

冇晒鋼珠鉛彈痰罐仔
得番塑膠BB彈
唔通就解決到問題?
而家唔係氣槍既問題
係用佢果個人既問題,只要果個人心術不正
打6mm bb彈既槍一樣可以改大火黎傷人用

鋼珠其實好難ban
你去五金行買D啤令一樣放得入去
非球形彈(如痰罐仔)就唔係咁話啦
呢D野真係玩airsoft根本唔會用到既
ban左都無大害
最好乜野鎮暴槍鋼珠槍鉛彈氣槍都收緊一下管制
雖然唔治本但好過乜都唔做或者通通ban晒
不過講到尾我仲係覺得發牌同收緊捉過蕉比較直接

殺一警百最有效

UNDER DEVELOPING

引用:
原帖由 HUNK 於 2-4-2013 01:11 發表
支持!
反正打wargame、IPSC都無必要用鋼珠、鉛彈、啖罐仔
4.5mm{.177"}口徑比6mm口徑。。。更加更加更加。。。早出現!
依家用呢D野傷人同周圍射嗰D人係玩wargame & IPSC既人咩?
好多國際性。。。上得磅有名既射擊運動比賽。。。都係用呢種口徑既子彈!
你唔玩。。。唔代表可以抹煞其他玩緊既人既權利。。。大家追求既野唔同。。。唔可以一概而論!
要取得平衡。。。就要從安全及教育&個人收養造起。

1 個讚好! TOP

問題係響犯案既人本身
只係部份用左汽槍作為犯案工具

而”安全、教育同修養”
事實上亦只係正面宣揚airsoft
阻止唔到呢類罪犯

引用:
原帖由 faihk 於 2-4-2013 00:33 發表
齊心抵抗,
為真正玩wargame人仕發聲,
咪俾傳媒同心理變態人仕搞亂wargame秩序。

https://www.facebook.com/groups/127237480798109/

如此帖有觸犯版主,
請版主隨時Delete!
Thanks!

+++++++++++++++ ...
用拳頭 菜力 棒球棍犯案 果d又可以點計

害人嘅人係人,唔係槍
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

犯法的不是鉛彈,鋼珠或氣鎗。
而是持鎗的人。

無奈

本人不再就此話題發表任何言論!亦就此謝過!

大家知不知道奧運氣步/手槍打什麼彈????

"10米氣步槍使用的步槍重量不超過5.5kg,總長度不超過850mm;而使用的子彈是.177口徑子彈(直徑4.5mm)"

"10 metre air pistol is an Olympic shooting event governed by the International Shooting Sport Federation (ISSF). It is similar to 10 metre air rifle in that it is shot with 4.5 mm (or .177) caliber air guns at a distance of 10 metres (11 yards)"

所以基本上 4.5mm 啖罐仔鉛彈是奧運運動的工具, 我認為購買實名制更好, 順便問一下氣槍的來福線是否和真槍一樣, 支支不一樣???

回覆 13# 的帖子

氣槍萊福線在一般情況下跟本起不了相同作用
又或者講,跟本無作用
所以不用幻想可以憑彈搵槍

引用:
原帖由 Callous 於 2-4-2013 09:54 發表
一般用來打4.5mm或5.5mm,甚至痰罐仔的仿真氣槍款式,都不是正規軍隊用的款式,同大部份打wargame人士心中喜愛的款式都有一定的距離!
若非貪圖那些鋼珠槍力量大,頗有殺傷力,(有些人更用來打小動物),你根本好少機會會去 ...
對更多不打game 或airsoft的人來說
氣槍是否軍用款式,運動款式
他們不會關心
如果以相同角度,他們只會認為禁所有氣槍一了百了

發新話題