發新話題

預備DIY之 Sun Project M40 之未有野睇

引用:
原帖由 loveless 於 29-2-2016 00:55 發表
有師兄以為我老點
其實昨夜我已用蘋果醋及花籽油把木托花痕及甩色修復. 但今天還是有種味, 所以想轉用合桃油.
原理是簡單的: 酸清潔而油活化, 兩者本身是不會混合的 (醋沉底而油浮面), 要打蛋甘撈成一體.
因為 ...
木色好靚!! 靚到似馬毛

引用:
原帖由 Tango1997 於 1-3-2016 15:13 發表
禾無用大腦好耐
T兄無用大腦都咁堅,用全腦不得了,依我估計你用唔到十分一咼.
FBC1

引用:
原帖由 ayaka 於 1-3-2016 16:34 發表

木色好靚!! 靚到似馬毛
太太太客氣...
pancake兄喜歡創作, 俾個預告樓花你睇
呢舊東西基本上用影相配件去整, 暫時個16個可獨立調整或移動既軸,
可以用黎協助劃一標準化甘去量度大部份瞄具既數據..同時間影埋相或拍埋片

附件

1-3-2016 17:32

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 1-3-2016 17:32 發表

太太太客氣...
pancake兄喜歡創作, 俾個預告樓花你睇
呢舊東西基本上用影相配件去整, 暫時個16個可獨立調整或移動既軸,
可以用黎協助劃一標準化甘去量度大部份瞄具既數據..同時間影埋相或拍埋片
嘩...好專業咼.
FBC1

木托蒸氣重勃長知識了
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 1-3-2016 17:58 發表
木托蒸氣重勃長知識了
照抄照偷
https://www.youtube.com/watch?v=fMEZSDPFzf4

長知識了,原來可以咁救,等我重成個木柄噴左車底膠

師兄浪費左D播
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-3-2016 23:43 發表
師兄浪費左D播
So師傅,我遲啲應該會用天拿水起番佢

引用:
原帖由 紗夢 於 2-3-2016 01:02 發表

So師傅,我遲啲應該會用天拿水起番佢
起粒粒膠用松節水

引用:
原帖由 紗夢 於 1-3-2016 22:40 發表
長知識了,原來可以咁救,等我重成個木柄噴左車底膠

呢D事情我都做過
N年前曾經把另一碌M40A1既木托噴粒粒膠再噴OD
當時覺得好理所當然o架

btw用天拿水會把黑色更深層地滲晒入木紋內....

支鏡就黎望見家鄉....

附件

2-3-2016 08:23

如果有留意, 支鏡我係冇用任何家居化學方法, 純粹靠磨.
原因好簡單: 我可以拆散晒支鏡, 再用呢樣嗰樣去浸走層表面陽極處理, 但就完全冇把握點去重組番支鏡.
一般Type II 陽極處理連埋染色層, 太概係0.008" 厚, 約70%厚度係食入原鋁, 要磨話易唔易話難唔難, 最需要唔係工具或技巧, 而係耐性..

磨呀磨...磨呀磨...

附件

2-3-2016 10:25

引用:
原帖由 Tango1997 於 2-3-2016 07:34 發表

起粒粒膠用松節水
多謝前輩教路
引用:
原帖由 loveless 於 2-3-2016 08:22 發表

呢D事情我都做過
N年前曾經把另一碌M40A1既木托噴粒粒膠再噴OD
當時覺得好理所當然o架

btw用天拿水會把黑色更深層地滲晒入木紋內....
我就想噴沙色XDDD

Btw好想快啲睇你既完成品,銀身銀鏡木柄肯定好豪華

曾經何時..清末民初...綠色都叫做潮過o下o架

附件

2-3-2016 12:15

發新話題