42 123
發新話題

古有全真七子,今有寶安八劍

古有全真七子,今有寶安八劍

真係刀???

回覆 2# 的帖子

唔係刀,就咁睇佢個造型其實亦唔係劍,似係八角形既棍⋯⋯再加埋佢個柄⋯⋯好似《隋唐演義》秦瓊同尉遲恭個武器混合體

估唔到佢地都興玩COSPLAY,,, 把嘢好似係動漫節D廢青渣住果D

應該係加大碼「十手」, 似用蒞招呼D隨街斬人....

http://item.rakuten.co.jp/koncrete/kkb-006g/

附件

21-7-2016 03:10

勁!

以前聽過囯內班老友講, 就係用呢類長;可發力; 有四叉防刀劈到手! 對亢過類用長刀及斬馬刀既人! 當你去上海玩時見到周圍有不小地灘當賣成尺幾至兩尺長既刀(極鋒利)!係人都買得! 狅徒近身用斬馬刀劈人,用槍唔咪最有效,反而2對1用棍反擊鬥揪最好!

當日七仔個店長如果有把類似上述而又短一半既棍在手! 就有很大機會冇事!
不過聽街邊飲醉酒佬吹水! 七仔呢單野表面似刧殺,其實可能背後有內情! 不過我就唔相信啦!

鐵尺,四角或六角長條,鈍頭,護手係叉,有D長似劍或野短似忍隻龜支叉,中原捕快之古兵器也!展昭把劍另計

擋刀搶刀一流,不會傷人(鈍傷吾每掛 )

公安出呢招係幾醒既。。。壞處係始終要練武。。。。咁不如用泰瑟電槍!

咁樣行必有型!有D東方特色。。。呢下加返十分!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

似古時一種叫鐧的武器,尚書手執金鐧可以上打昏君下打奸臣.
純九估.如有類同,實屬不幸.
FBC1

好有中國古代..大俠味道.. Thx for sharing

引用:
原帖由 FBC1 於 21-7-2016 14:27 發表
似古時一種叫鐧的武器,尚書手執金鐧可以上打昏君下打奸臣.
純九估.如有類同,實屬不幸.
係吖,就係鐧!

相傳呀郭子儀(好似係)武器就係兩把鐧,人稱殺手鐧。。。。後來就變成形䆟超必啦!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 11# 的帖子

唔係郭子儀下哇⋯秦瓊先係,鐧同鞭都係類似武器,不過鐧係圓柱狀,鞭就係稜角

劉華套狄仁傑有介紹過鐧呢件兵器, 主要針對用刀劍o既對手, 以損壞對方兵器為目的o既古代非致命武器
當時睇戲以為編劇老吹, 估唔到所言非虛, 睇黎鑄造冷兵器呢個行業前途無限

引用:
原帖由 Hamlet 於 21-7-2016 16:20 發表
唔係郭子儀下哇⋯秦瓊先係,鐧同鞭都係類似武器,不過鐧係圓柱狀,鞭就係稜角
應該係佢啦!你知啦,香港人玩三國志大架嘛

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 geoprotex 於 21-7-2016 16:22 發表
劉華套狄仁傑有介紹過鐧呢件兵器, 主要針對用刀劍o既對手, 以損壞對方兵器為目的o既古代非致命武器
當時睇戲以為編劇老吹, 估唔到所言非虛, 睇黎鑄造冷兵器呢個行業前途無限
我知道D冷兵器名咪就係出自大6刀廠D鱔稿咯,我地買返六合彩啦

《河湟有感》司空圖

42 123
發新話題