發新話題

貓對你的真實想法

這個特訓計劃也算全面 ,不錯,第四點應最有效 !  ( 實事實說,不喜勿插)

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-10-2016 14:19 發表

捉佢上樹上高處等佢自己跳返落泥練爬高
用逗貓棒同laser激發佢好奇心
比D生肉同蒸魚佢試下腥
大個D比D倉鼠佢,係佢面前捉,用不救人爪下襟下,然後任佢舞,最好有鼠B餵佢食
最後係好似對女人,吾好比飽飯佢食: ...
你真對小動物好能有愛心

街鼠有大量菌せ寄生蟲,
再者食環署毒鼠餌係慢性既抗凝劑。

貓睇獸醫好貴,貓睇急症更加貴。

老鼠不知有貓存在,已經是少見的事。

間中係有偷渡鼠,不過你吾有效阻嚇佢,佢就一定會長住定居

至於食佢,隻貓係"飢餓無糧"底下捉到一隻身型係佢二分之一or三分之一的老鼠在撕碎先講。

係未知所有條件底下,有誤會乃正常。
一一一
至於活鼠訓練的問題。。。其實我們正常飲食同含動物飼料同様有道德問題,我看關鍵在於是否必要。如果早期訓練就可達到見鼠便行動起來,咁我都吾想揾活鼠,事關人力/時間成本
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

要貓捉老鼠,所以要餓佢,要佢飢餓無糧。
但捉到老鼠,卻又已假設佢係食唔到的。

喂講定先,唔好開火。
養動物但特登餓佢,有D問題。
唔認同唔緊要,價值觀唔同。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-10-2016 21:16 發表
老鼠不知有貓存在,已經是少見的事。

間中係有偷渡鼠,不過你吾有效阻嚇佢,佢就一定會長住定居

至於食佢,隻貓係"飢餓無糧"底下捉到一隻身型係佢二分之一or三分之一的老鼠在撕碎先講。

係未知所有條件底下 ...
你咁養猫有D恐怖嘔心咼.
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 22-10-2016 21:50 發表
要貓捉老鼠,所以要餓佢,要佢飢餓無糧。
但捉到老鼠,卻又已假設佢係食唔到的。
學習係需要動機,成為習憤後佢會捉,未必會食。狗會需要人的關注去做,貓則自行其是,專家說兩者基本一樣聰明可受訓練,但方法不同。你懂不懂的?詳細數字不列了,我不是數字狂。

美國好像有一億隻家貓,每年捕殺多於數倍的雀,未見有吃掉報告。報導的專家説美國家貓對美國雀鳥造成災害,因為美國家貓雖養專處優不愁衣食,但捕獵的天性卻令雀鳥受無妄之災,娛樂性殺戳。

再者,不計我每月打藥,每種動物對疾病毒素的內受性是不同,日本節目説家貓壽命有十一年,野貓有三至四年,起碼野貓會病會死,但不致立即掛掉,如果你稍移玉步離開電腦到舊區有貓的店鋪問問,起碼一少鼠蹤二有鼠屍但完整三貓很健康。天台鼠患總比地鋪要少吧。

電鼠反對貓捕鼠也反對。我倒希望你可以給出有建設性的方案,本區需要你這様的區議員為民請命,總比置喙於此要好。

請原諒我的直白,相識相知而互生討厭,因為每次你只會對我挑剔批評,儘管理性包裝,大家也是知道你的意思的。

也許計較事情本相是你的天性,但別把他操作成發洩仇恨的工具。我放棄了和一個類大數據的活人鬥氣的心很久了,你又肯和充滿錯誤的小人物共存於此嗎?

最後,別把講貓搞成封貼,你不止一次令討論遭強制終結了。

言盡於此。

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

[quote]原帖由 FBC1 於 22-10-2016 22:46 發表

你咁養

《河湟有感》司空圖

回覆 49# 的帖子

so師傅街有老鼠賣嫁,養蛇啦

訓練計劃姐,才一個月大發育不全,歸納別人的講法,貓媽訓練若兩三個月大,,,

最終的目的是捕鼠,並不是要牠完全以吃鼠為生。我興趣也不在於養貓在於農務

若有養貓賢達可教路,我都想修正計劃,不竟操作成本上係有D複雜。為求成功,暫時只有用近似自然界的方法

一一一
開火的行為不是開火的人去定義,在於信息接收者和觀眾,如果早知信息傳遞必生誤會,又何必發錯誤信息。假如一個人每次都在回教徒前吃豬肉乾而引人反感,何必再在回教徒前吃一次。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-10-2016 14:19 發表

捉佢上樹上高處等佢自己跳返落泥練爬高
用逗貓棒同laser激發佢好奇心
比D生肉同蒸魚佢試下腥
大個D比D倉鼠佢,係佢面前捉,用不救人爪下襟下,然後任佢舞,最好有鼠B餵佢食
最後係好似對女人,吾好比飽飯佢食: ...
捉佢上樹上高處等佢自己跳返落泥練爬高 <-- 唔洗練,天生識
用逗貓棒同laser激發佢好奇心 <-- 唔洗練,天生識
比D生肉同蒸魚佢試下腥 <-- 盡可能唔好比血貓狗食,會增加野性抓人咬人,或者變惡,街貓可以,家貓最好不好如果你唔想佢咬人
大個D比D倉鼠佢,係佢面前捉,用不救人爪下襟下,然後任佢舞,最好有鼠B餵佢食 <-- 你會犯法,另外有D 貓天生識捉鼠,有D 係見到都唔理,另外貓通常唔會食鼠,尤其是佢食過好味既食物例如雞肉魚肉或者貓罐頭
最後係好似對女人,吾好比飽飯佢食 <-- 佢會抓爛哂你家中所有膠袋搵野食
吾剪貓爪 <-- 你家中所有布類/皮革會收皮

其實貓真係唔係一種適合工作既動物,十分難教的,佢地天生亦不會因為服從而滿足 ( 狗先會 ),
就算用食物引誘法都冇用,佢食完一樣係我行我素,同埋食老鼠,貓爪同貓牙好易有不明細菌,可以對人體有害,或者整病隻貓,
貓病係可以惡化得好快,貓一天等同人類七天,唔好諗住「吽吽下」會好,死就有份。

自己兩隻貓都係剛開眼養起,相信我講野會有幾份可靠性。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

順帶一題,唔好當寵物係工具,因為佢好有可能達唔到你心目中既行動,
到時點呢? 教佢?教唔聽呢? 打佢?打唔聽呢?餓佢? 都係唔聽咁點算?
殺左佢?丟左佢?送比人?掟去殘殺動物協會?
本身出發點係「捉老鼠的解決方法」已經全錯,狗還好天生係樂意訓練及服從,
貓的話卻不是,佢喜歡做就做不喜歡做就不做,這是常識,
跟照顧小朋友,或者結婚一樣,如不是基於喜歡,而是有前設目標的話已是悲劇。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 m11.man 於 22-10-2016 23:44 發表
so師傅街有老鼠賣嫁,養蛇啦
我的"新"興趣在農務而非養寵物,治鼠養貓是最後方法。亦非靠製造動物間撕殺以取樂

養蛇偏離農務,農夫與蛇?!

論天敵,猛禽受保護亦不會長註一地。貂(黃鼠狼)又貴又難受控,蛇無性,養狗成本更高,貓是最好了。
一一一一
小貓對媽媽始乎念念不忘,可能要帶佢返去探下媽媽。

《河湟有感》司空圖

貓! 唔咪隻隻貓都中意捉老鼠曱甴! 有些貓唔走出街, 有些貓好似狗咁會主動同人玩, 有些天生驚人及凶殘, 有些傻到成舊飯, 有些高豆, .....我隻黑白仔正仆街, 載貓女翻來食自己兜飯, 食包就卜野!

發新話題