發新話題

貓對你的真實想法

回覆 59# 的帖子

你天台咁細養狗無地方比佢行,貓難教,我個隻還好識請請識比手,得閒無事爪下我架搖控車,如果你種野個度係溫室養蛇最好,無毒溫馴

引用:
原帖由 Dave 於 22-10-2016 23:54 發表

捉佢上樹上高處等佢自己跳返落泥練爬高  
感謝意見。試下照你意見試辦。除左比隻活鼠佢捉犯法感奇怪外。希望如你所説,就省心不少了

我最低限度希望佢大個四圍貢,起碼留些氣味(也許可以利用貓尿)

我家人其實也喜歡他,不至做成悲劇。

人對動物都是工具論,待如平等的伙伴是近世才有。我養貓如守門養狗,耕田養牛。那不是我方向錯,是人類利用生物有錯。

如果都是天性不必訓練,就不至做成悲劇。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 23-10-2016 00:05 發表
貓! 唔咪隻隻貓都中意捉老鼠曱甴! 有些貓唔走出街, 有些貓好似狗咁會主動同人玩, 有些天生驚人及凶殘, 有些傻到成舊飯, 有些高豆, .....我隻黑白仔正仆街, 載貓女翻來食自己兜飯, 食包就卜野! ...
下,請女仔食飯再開房,好正常掛!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2016 00:19 發表

感謝意見。試下照你意見試辦。除左比隻活鼠佢捉犯法感奇怪外。希望如你所説,就省心不少了

我最低限度希望佢大個四圍貢,起碼留些氣味(也許可以利用貓尿)

我家人其實也喜歡他,不至做成悲劇。

人對 ...
你肯聽我建議尚好,但知識既野其實你可以上網查,

先說犯法,因為你將不必要的痛苦施加予隻倉鼠,或者老鼠,甚至死亡,呢個叫做虐畜罪。
其實將心比己,隻倉鼠比隻貓玩到死為止,隻鼠有幾慘可想而知,身為一個文明既人應該有呢種最低認知,
而唔係將甚麼「自然本能」來做幌子作開脫。假如野外隻貓找到老鼠玩死,是貓的責任,如果你人為比隻貓玩死隻鼠,這是你的責任,明未?

留貓尿真是莫名其妙,貓唔係狗,佢唔會周圍留尿味,而係會用貓沙 ( 需要用錢買,請有心理準備 ),
而且貓由於本能係暗中獵殺的,大小便後盡量消除氣味係天性,所以你見D 貓會聞幾聞再抓沙,
就係想消除氣味,所以唔會存在「留貓尿嚇鼠」呢D 咁反智的事,
其實呢D 野真係好易搵,GOOGLE 一下百度一下雅苦一下即可,
真心唔係想潤你,但呢D 真是常識,而我亦無興趣教你甚麼,只是我擔心隻貓比你養可能好淒涼。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2016 00:21 發表

下,請女仔食飯再開房,好正常掛!
唔能係掛。。。咁大家刀會有"蕉累症"

引用:
原帖由 Dave 於 23-10-2016 00:31 發表

你肯聽我建議尚好,但知識既野其實你可以上網查,

先說犯法,因為你將不必要的痛苦施加予隻倉鼠,或者老鼠,甚至死亡,呢個叫做虐畜罪。
其實將心比己,隻倉鼠比隻貓玩到死為止,隻鼠有幾慘可想而知,身為一 ...
養蛇的餵鼠,你去吃活魚刺身,一樣的罪。

利用貓的氣味和尿驅鼠反智,這是你的理論。貓要掩埋氣味,證眀這個獵手認為自己的氣味會幫倒忙,這種資料我不懂找,請你貼來看看。

也許你是個貓奴吧,我則是個業餘農夫。你要明白幾點,也許你自認自己説話很中肯文明,但世界並非如你所願地轉,。
英首相府收養流浪貓:
http://www.setn.com/E/News.aspx?NewsID=138357
台南市動保處引進流浪貓予果農治鼠:
http://www.ettoday.net/news/20150420/494273.htm

也許他們的行徑就是你題及兩次的動機不好,但對動物好不好,究竟是有如Rho兄天台養狗條件好,還是"臭西"用愛心在三百呎地方養狗好呢?!

最後,也許我小心眼,自從上次wtsapp跟人罵戰拒絶你的中立調停後你就多次"潤"我了,調停跟管閒事是一事兩面的不同看法,做調停者應該有量度去接受調停不被當事人接納的結果,而不是心生不忿,這様使你自己不開心,值得嗎?

Rho兄説的貓格各有不同是事實,你樂觀認為什麼訓練也不必做,看來也有一定道理,我依你的建議去試行也沒壞。至於虐畜指摘,我暫時看來不是你的帽子而是你的過慮,這點請你省心。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 Tango1997 於 23-10-2016 01:02 發表

唔能係掛。。。咁大家刀會有"蕉累症"
人請下食飯就可開房,你就想了。!

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2016 13:14 發表

你識諗就最好啦

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2016 13:14 發表

唔係點解咁多人。。。過緊零性生活丫

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-10-2016 22:51 發表
學習係需要動機,成為習憤後佢會捉,未必會食。狗會需要人的關注去做,貓則自行其是,專家說兩者基本一樣聰明可受訓練,但方法不同。你懂不懂的?詳細數字不列了,我不是數字狂。
美國好像有一億隻家貓,每年捕殺多於數倍的雀,未見有吃掉報告。報導的專家説美國家貓對美國雀鳥造成災害,因為美國家貓雖養專處優不愁衣食,但捕獵的天性卻令雀鳥受無妄之災,娛樂性殺戳。
再者,不計我每月打藥,每種動物對疾病毒素的內受性是不同,日本節目説家貓壽命有十一年,野貓有三至四年,起碼野貓會病會死,但不致立即掛掉,如果你稍移玉步離開電腦到舊區有貓的店鋪問問,起碼一少鼠蹤二有鼠屍但完整三貓很健康。天台鼠患總比地鋪要少吧。
電鼠反對貓捕鼠也反對。我倒希望你可以給出有建設性的方案,本區需要你這様的區議員為民請命,總比置喙於此要好。
請原諒我的直白,相識相知而互生討厭,因為每次你只會對我挑剔批評,儘管理性包裝,大家也是知道你的意思的。
也許計較事情本相是你的天性,但別把他操作成發洩仇恨的工具。我放棄了和一個類大數據的活人鬥氣的心很久了,你又肯和充滿錯誤的小人物共存於此嗎?
最後,別把講貓搞成封貼,你不止一次令討論遭強制終結了。
言盡於此。
我講過乜呢? 我只係話要寵物捱餓有問題.
呢個唔係挑剔批評, 亦唔需要咩理性包裝, 係放諸四海既同理心.

你o甘耿耿於懷, 要寫成段文去講我有乜鬼野居心, 要發洩咩仇恨,
細佬受寵若驚之餘, 都要溫馨建議一下: 唔好亂扣我帽子.
你介意我曾經令你封帖? 時隔甘耐我都冇解釋過, 原來你o甘上心, 不如就攤開黎講.

當時你發帖, 興高彩烈講點去淘寶買成件, 寄番黎響天台整高壓電網去殺鼠.

高壓火牛有冇香港批署安全證明呀? 冇.
冇咪瀨野o羅.
你自己響室外安裝高電壓裝置, 有冇牌呀? 冇.
冇咪瀨野o羅
你響天台加櫃時, 有冇入則呀? 冇.
冇咪瀨野o羅

你圖文並茂白底黑字o甘乜都講, 有冇諗過後果?
你連駁電線都要周圍問, 萬一短路出事o甘點呢?
你有冇諗過法律後果?
你有冇諗過保險公司會點對業主?
你有冇諗過天台係公眾避火層唔係私人地方?

Touch wood 冇人想有天災人禍.
o甘不如講番你扣我帽既乜鬼居心仇恨.
如果我要害你,
求其Cap個畫面擺上網請廣傳,
一煲起上黎, 你覺得有幾多個部門焗住要跟進?
撫心自問, 你真係幻想自己朋友滿天下?

我唔活在網上, 唔活在幻想, 唔喜歡也文也武.
我人生經歷比你多, 遇過既挫折困難亦比你多,
我識得分輕重, 我會諗後果.
我係唔認同你既價值觀, 亦唔欣賞你待人接物既態度,
平時指出你既誤導或錯誤係舉手之勞, 坦白講亦提供o左唔少歡樂.
但同時, 呢樣好重要, 唔該你擘大眼睇清楚:
我唔想見到你因為戇居而惹上麻煩.

所以當時我要求關帖. 明唔明呀?
如果你又想寫堆唔知乜鬼野去扣帽, 請留意你成日講[言盡於此], 呢帖亦唔例外, 若唔明o個意思, 又何必用?

引用:
原帖由 Tango1997 於 23-10-2016 15:08 發表

唔係點解咁多人。。。過緊零性生活丫
我係其中一個.
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 24-10-2016 13:00 發表
你o甘耿耿於懷, 要寫成段文去講我有乜鬼野居心, 要發洩咩仇恨,
細佬受寵若驚之餘, 都要溫馨建議一下: 唔好亂扣我帽子.
你介意我曾經令你封帖? 時隔甘耐我都冇解釋過, 原來你o甘上心, 不如就攤開黎講.

當時你發 ...
你隔一日寫咁多野,我想言盡亦不能了。

如果你要再管我的事,滾去請廣傅。

不需要你寶貴的意見和真理。

如果吹水請適可而止,如果想搞事你去你的fb搞。

如果要關心,去你的宣眀會推吉普做志工。

如果你覺得我在扣你帽子,就別伸頭出來給我誤會給我扣。我沒有在任何人前説什麽,雖然現在終於知道你是背後求封貼的"大善人"。。。。

如果你要表現才智去嬴得掌聲,別找我發揮。我朋友不多,也沒有所謂有沒有。你不滿我的什麽是你他媽的事,你的經歷和成敗我沒興趣,請滾蛋。

你那種靠機靈尋求關愛,愛改變別人依你思想走,和執著數據的性格使我十分討厭,若你不屢次挑事,我是不會反撃的。言盡於此不是我先説的,不過這是我和別人的事,與你無關。

不只是電鼠帖封貼一次了,別做門神別給人家麻煩好不好?我要自殺不需你批準吧?

看來你這小孩又會使帖封了,我上輩子纏上什麽人呢!

《河湟有感》司空圖

所以話呢,
你成日都唔明白,
問題來自你自己.

當初係你主動PM在下,
係你主動話要交個朋友.
係你塞爆我inbox問天問地,
係你要飯局, 係你要揾人傾訴.
係你要我指點你既問題,
係你要我教你點去改變自己,
係你要我教你點去包裝、點去溝女、點去上位、點去增值.

以上任何一點如果有錯, 真係隨便請指出.

到原來我講既野唔o岩聽,
你自以為受到侮辱,
就粗口爛舌反晒枱X我老母,
話我多管閒事想改變你.
話我無恥虛偽要打壓你.

o甘耐以來, 我都冇在版面講過因由.
你既自我中心,
令你連有人已盡量顧全你最著重既面子都唔明.

越講就越有娛樂性o架o拉,
你真係要繼續嗎?

嘩! 激呀!

發新話題