發新話題

借種

借種

引用:
原帖由 JBL 於 2016-12-22 22:51 發表
日本人一個最大的特點就是善於學習,早在唐宋年間就派出「遣隋使」、「遣唐使」學習中國科學文化等,及至宋朝,中原與日本都有著很頻繁的交流。至今我們到日本,還有很多的建築都保留著唐代的風格,亦保留著唐宋送結 ...
路過

諗起兩個生字

港女

洋腸

引用:
原帖由 Ben_9413 於 22-12-2016 23:04 發表

路過

諗起兩個生字

港女

洋腸

嘩......
FBC1

這些機會不是我的

引用:
原帖由 Lolanto 於 22-12-2016 23:56 發表
這些機會不是我的
第三世界好多人口架
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 JBL 於 22-12-2016 22:51 發表
日本人一個最大的特點就是善於學習,早在唐宋年間就派出「遣隋使」、「遣唐使」學習中國科學文化等,及至宋朝,中原與日本都有著很頻繁的交流。至今我們到日本,還有很多的建築都保留著唐代的風格,亦保留著唐宋送結 ...
我識到一部份日本人(不是中國人及臺灣人)! 他們祖宗有給他們中文姓及中文名! 但一般用日本名! 我覺得即係中國人!

eg. 我識個叫XX下村XX .... 祖宗給他中文名 林虎X

引用:
原帖由 Ben_9413 於 22-12-2016 23:04 發表

路過

諗起兩個生字

港女

洋腸

之前有班港女從網上結交話係老外既人騙財!

冇計!班上年紀港女眼白白望住班之前睇唔上眼既港男一個個慢慢由她們眼中所謂的臭四變成事業有成及成家立室的中佬! 人又老但錢係度! 無奈唔著扮high出來都fight唔贏班cheap cheap lan妹仔! 周街訂住班男人搞到上哂腦! 臘腸賣清! 為有唅件洋腸當保腦! 還她們心願唅'輪'!

過多幾百年, 港女愛洋腸可以寫埋落史書

引用:
原帖由 rho837 於 23-12-2016 01:44 發表

我識到一部份日本人(不是中國人及臺灣人)! 他們祖宗有給他們中文姓及中文名! 但一般用日本名! 我覺得即係中國人!

eg. 我識個叫XX下村XX .... 祖宗給他中文名 林虎X
睇電視好似有華裔日本人的。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

似乎從歷史來看,日本和中國就有一種說不出的..情意結.. Thx for sharing

天然的仇人
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

咁咪好囉,原來現代日本人擁有中國血統,變相日本自古以來係中國一部份,中日一家親爭咩野釣魚台丫笨

發新話題