發新話題

[VFC] 關於 GBBR的 滅聲器功用

引用:
原帖由 horenhim 於 2017-4-27 11:28 發表

叫suppressor我認為只係比較上political correct的稱呼, 因為除了消音還有消槍口焰等附加攻能.
其實點叫都得, 大眾能意會就ok, 也不需好似認字特警咁跳出黎
分享知識就被扣特警帽子, 這是什麼世代

Anyway, 謝謝意見

引用:
原帖由 Ben_9413 於 27-4-2017 11:42 發表

分享知識就被扣特警帽子, 這是什麼世代

Anyway, 謝謝意見
以我理解應該不是指師兄你
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 2017-4-27 11:44 發表

以我理解應該不是指師兄你
引用我回覆但新娘不是我?

Anyway, 不是重點, 回歸主題討論先

感謝各位師兄指教,更感謝指正為「消音器」的師兄,詞彙專業謹慎一點是好事,小弟絕不介意。
當然懂得「消音器」suppressor,只係由o靚仔喜愛槍開始,因習慣和貪方便,都會叫「果轆野」做「滅聲」而已;正如大陸軍人甚至軍事家,亦會因慣性和貪方便叫56式「衝鋒槍」,而很少正確稱之為「自動步槍」。
言歸正傳,小弟住居屋,最近天氣暖都會打開窗,正因為這樣,再加上枝 VFC Mk 11 Mod 0 又勁音爆,晚上(十一、二點)玩槍會嘈住下一層街坊。

其實氣槍的消音器是甚麼構造?有些可以貴到 400-600 元一枝。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-4-2017 13:00 發表
其實氣槍的消音器是甚麼構造?有些可以貴到 400-600 元一枝。
一碌鐵/ 鋁/ 合金空心管

有D 廠會加同心圓的海棉吸音,有些直情嘜都冇。。。 流得非常。
有「效果」的都只是棉花吸音,所以性能有限。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

知識產權唔平
引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-4-2017 13:00 發表

引用:
原帖由 Dave 於 27-4-2017 13:04 發表

一碌鐵/ 鋁/ 合金空心管

有D 加D同心圓的海棉吸引,有些直情嘜都冇。。。 流得非常。
有「效果」的都只是棉花吸音,所以性能有限。
十分實用! 小弟用黎加長內管
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

咁即是晩上11點後,要玩GBB要注意噪音問題了. Thx for sharing

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-4-2017 12:57 發表
感謝各位師兄指教,更感謝指正為「消音器」的師兄,詞彙專業謹慎一點是好事,小弟絕不介意。
當然懂得「消音器」suppressor,只係由o靚仔喜愛槍開始,因習慣和貪方便,都會叫「果轆野」做「滅聲」而已;正如大陸軍人 ...
大陸有AK的年代,自動步槍仍然係潮物,所以佢地軍方以舊式概念去為AK這種短子彈短射程可連發的武器起名,叫沖鋒槍。後來81式都改左叫番自動步槍了。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 5# 的帖子

咁好隔離有game友既。只要唔太夜佢都明白啪啪啪既
樓主就真是夜左D,下次關好門窗十點前先啪就Ok

引用:
原帖由 gainax 於 27-4-2017 06:58 發表
Gbb玩像真都係偏嘈, 但嘈到下層街坊都覺噪音好似誇張左D
不如試下關好門窗冇咁夜先玩?
好彩佢無報警話樓上有人開槍嘈住佢訓覺。。。 你知啦,D c9講嘢唔清唔楚..
D差人問佢乜嘢聲..
C9: 唔, 好似係打鐡聲, 又好似槍聲, 一下一下咁
接線生: 下...
calling XX號車, XX邨XX樓懷疑有人開槍...

搞到成隊PTU着晒避彈衣上來就大件事

啪啪聲,唔使驚.
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 27-4-2017 17:04 發表
啪啪聲,唔使驚.
深夜玩槍記得關窗,一般無咩事,射擊速率建議double tap或triple tap,
copy啪啪啪,應該唔會比人投訴

發新話題