發新話題

港聞 涉BB彈射毁對面樓晾衫架

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 11:58 發表

唔少人原來同一款槍會買多支,或買幾支,甚至幾十支
好襯衫嘛

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-5-2017 12:21 發表

好襯衫嘛
我慣起雙飛...... 雙槍.
FBC1

引用:
原帖由 walther 於 3-5-2017 07:44 發表
D警察特等係度僕佢都冇證據 ?
黑警 ?警察返差館會兇佢摑佢 ? 咪反啦。
D黑x會引導佢,話好小事ja,認左佢最多罰錢。之後上庭就大O樂了

1 個讚好! TOP

好奇一問,
如果有朝一日有乜需要到警察既協助,
大家會唔會有原則有堅持,
兜口兜面叫到場既警員做黑X?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 20:26 發表
好奇一問,
如果有朝一日有乜需要到警察既協助,
大家會唔會有原則有堅持,
兜口兜面叫到場既警員做黑X?
叫油太人或慈母都可以

引用:
原帖由 pang0001 於 3-5-2017 21:38 發表
叫油太人或慈母都可以
師兄會兜口兜面叫警員做慈母、油太人?

引用:
原帖由 pang0001 於 2017-5-3 19:42 發表

D黑x會引導佢,話好小事ja,認左佢最多罰錢。之後上庭就大O樂了
你親身經歷過?

回覆 51# 的帖子

黑警又好,慈母又好,都係一個稱呼啫。警察協助民眾,是他們的責任,They are well paid for it!小弟只係有感而發,由上任一哥領導開始,真係好難對差佬再有信心,莫說牽涉政治事件的警民衝突,近幾年差佬犯罪數字急升、執法其間的濫用暴力、老屈妨礙司法公正、因政治立場而行事偏頗甚至拒絕執法,真係多到已經成為常態。近幾年的差佬形象低落,民間對之評分連年包尾,一切都係咎由自取。(Sorry,本來留言都想扣緊主題唔想扯到咁遠,只係講開又講,最多講埋今次唔講)

1 個讚好! TOP

Peelian Principals應該係現代警察管理學既基石,
主張的是policing by consent,強調的是警民關係。
但當中亦有呢段字,可能值得諗一下:
To recognise always that the test of police efficiency is the absence of crime and disorder, and not the visible evidence of police action in dealing with them.

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-5-2017 23:14 發表
黑警又好,慈母又好,都係一個稱呼啫。警察協助民眾,是他們的責任,They are well paid for it!小弟只係有感而發,由上任一哥領導開始,真係好難對差佬再有信心,莫說牽涉政治事件的警民衝突,近幾年差佬犯罪 ...
唔怪之得D大陸人去到邊度消費都可以大支野打横行啦,佢有比錢,最重要被X個D人都係well paid for it! 果然同一Logic
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

講事實啫!佢有冇講過「顧客就是上帝」之類㗎說話。
我們是納稅人,自然對能夠運用公權力的警察有期望。但是近年來的表現是令人失望。
你試試在Google打「休班警」三隻字,你估你會看到什麼?
溫馨提示:大家無謂去騎刼這個Post去討論「香港警察」表現如何,如有興趣討論下去,可以開Post討論。
引用:
原帖由 wing383 於 4-5-2017 00:54 發表

唔怪之得D大陸人去到邊度消費都可以大支野打横行啦,佢有比錢,最重要被X個D人都係well paid for it! 果然同一Logic
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2017 01:13 發表
你試試在Google打「休班警」三隻字,你估你會看到什麼?
溫馨提 ...
因為報紙係唔會見到休班清潔工人,休班文員,休班地盤佬等等其他休班職業嘛,都冇noise寫黎做乜喎
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

1 個讚好! TOP

錯,首先我會懷疑你有沒有看報紙。幾乎所有報紙報導所有案件,一定會提到涉案之人之背景,最基本是職業。
而你所答的答案,刻意去淡化執法人員「知法犯法」的嚴重性。
清潔工人、文員、地盤工人,收不收工也好,因為其本身職業及教育程度未必明白法律條文,所以法庭及社會未必會對這些人有「公眾期望」。但警察、海關、人民入境事務處等執法部門,尤其是警察,每日的工作就是依據法律去執行公務,休班與否並不是重點,最重要是標準不會變。而你試圖去用其他工種作比喻去混淆視聽。
引用:
原帖由 wing383 於 4-5-2017 01:19 發表

因為報紙係唔會見到休班清潔工人,休班文員,休班地盤佬等等其他休班職業嘛,都冇noise寫黎做乜喎
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Ben_9413 於 3-5-2017 23:11 發表

你親身經歷過?
我就有識既人經歷過啦,D 警察既慣常手法就係扮好人,氹你講曬出嚟,絕對唔會惡,因為甘樣做野係最容易。係警誡下你講既野就可以作為呈堂證據,佢地可以慳番好多功夫。發惡只會令你起介心,也都唔講, 甘會搞到佢地做多好多野。警察都係打工,你話佢地會點揀 ?

話D警察會兇人摑人果位師兄一定睇戲睇得太多。

所以最好就係馬上揾律師,律師到前也都唔講。呢個係你既權利。

而家口供房(Interview room)是有CCTV,而和疑犯落口供,著CCTV係一個Must,因為錄口供時的片段有機會呈堂。如果疑犯向法庭投訴在被扣查期間受「不合理對待」而引起法官懷疑,法官會要求落口供的片段呈堂,除非......
引用:
原帖由 walther 於 4-5-2017 07:37 發表

我就有識既人經歷過啦,D 警察既慣常手法就係扮好人,氹你講曬出嚟,絕對唔會惡,因為甘樣做野係最容易。係警誡下你講既野就可以作為呈堂證據,佢地可以慳番好多功夫。發惡只會令你起介心,也都唔講, ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題