發新話題

典型既父母,傳統既門當戶對之悲劇

引用:
原帖由 Tango1997 於 3-5-2017 15:30 發表

唔好亂講嘢呀
腫瘤我就有幾個
車就更加負擔唔起
大把女我都想
T大咁謙既.
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 3-5-2017 16:05 發表

T大咁謙既.

引用:
原帖由 FBC1 於 3-5-2017 16:03 發表

S0大,係就通知聲飲番杯.
里刀吳特行la
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-5-2017 17:28 發表

里刀吳特行la
明既
FBC1

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-5-2017 08:24 發表

你Up乜春呀。。。睇下全篇師兄D留言先啦。
蘇兄咁大反應既,是否誤會我意思呢?
我就緊係睇哂全篇d留言先回啦。
先唔講呢篇係唔係過時潮文(有師兄講咗係09年之前)
到而家d人都好受落,點解呢?
係香港呢個經濟體系傾向一邊,有錢就越有錢,
但係咪工字不出頭呢,又唔係wo
地盤,跟車,好多好多藍領既工作收入都兩三萬以上
我有個朋友個老公日打兩份工,仲要同老婆仔女分開住
只有放假,或者週末可以見面,人地有無打篇咁既on9野?
只能說而家d小朋友太幸福,好多家庭都係生一個兩個,
屋企比最好既佢,溫室長大,唔識理人感受,又唔捱得苦,
成日埋怨呢個政府點,無諗下自己幾on9,
又話港女太拜金,其實係你班毒撚太on9,
一係返去以前個年代囉,雙方見過父母先拍拖囉,
又要咸濕又唔付出,氹下d女,人地先心甘情願張大腿呀,
拍拖就老馮比你屌咩,咁想扑野叫雞啦!
蘇師傅我都係聽聞你結婚,想恭喜下你,因為你得到對方家長認同,
如果蘇師傅擺酒,預我一圍等我有機會請CGF既師兄一齊分享你既喜悅。
講返篇野先,用自己既例子對比下,
我亦只係生活係香港既赤貧人士,真鐵又未玩過,玩具又買唔起。
係08,09年我既朋友圈讀書既讀書,出來做野既做野,半工半讀既都有,
唔計長工,我讀書年代炒散起薪點係每小時35至60以上不等,
我當你咁慘得35啦,一日返5個鐘,一個月30日都五千幾啦,篇野講得八千就好大問題啦,
係你唔努力而怨天尤人定社會無比機會你,篇野個年代我當時都袋緊萬幾一個月,
拍拖三個月就去對方屋企食飯就搵自己笨,再加上事主都快30,比人問幾時結好正常,
個人覺得去人屋企送禮唔寒酸,實用就ok,忌買d自己唔識既野,
紅酒唔係貴就好,好多學問,亦每個人鍾意既口感味道都唔同,買夠一箱比世伯慢慢試咩?
燕窩呢d貴野少食就不評論喇,
比人問兩句就跳跳虎咁,無EQ,亦唔識同人相處,
個人經驗之談,未來外母好鍾意係我揸車既時候教訓我,
唔通我又同佢嘈又或者做d激動行為咩,
如果你係錫個女仔,為佢好,未來外母再難聽既說話都會忍,
條友最後係借酒消愁仲on9,諗著係夜場搵女呃蝦條?
呢度有師兄好客氣,成日請人食飯又帶支成L既烈酒請你飲,
飲飽食醉,一齊去揼個骨開個炮好過啦(帶頭盔先,食飯喝酒有,揼骨開炮係吹水,請識我女朋友既師兄高抬貴手 )

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 18:14 發表

...
CGF有D咁濶佬師兄請你飲烈酒?介紹我識好咼.
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 3-5-2017 18:30 發表

CGF有D咁濶佬師兄請你飲烈酒?介紹我識好咼.
排名不分先後,望下d名有T有J有L有F有R,有遺留既師兄勿屌

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 19:43 發表

排名不分先後,望下d名有T有J有L有F有R,有遺留既師兄勿屌
仲有個O
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 53# 的帖子

O定Y呀

嘩.......
最有米個位C呀.

FBC1

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 18:14 發表

...
我覺得你真係亂UP24,我回應是轉貼別人的意見再加x1,x2,你就將件事扯上我結婚傳聞上,好似我就係潮文男角收成正果,你係咪搞乜春。吾好撈埋泥講,太跳躍的思維不是出色的幽默。結婚也未必是雙方父母的同意,梁祝吾得咩。

吾知你自認赤貧係税務上還是自謙之詞,不過見你由幾十蚊時薪到丈母娘在你駕車時教訓你所看,你似乎過得比從前好多了。但希望你明白,潮文總有些現實的反映,除左潮文主角爆粗係不智外,世上真的有人長期返一份低薪的工作(事實上我就認識幾個活生生的人,分別做過倉務,塑膠廠,地盤,打份6500-8000的工,一干便是幾年),不必以成功者去訓介主角,寫自傳或喝酒也不過是舒發方式。想當初35-60時薪之時你又在想什麽呢,為何又做那份工?

最後祝你早日成婚。

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-5-2017 20:52 發表

我覺得你真係亂UP24,我回應是轉貼別人的意見再加x1,x2,你就將件事扯上我結婚傳聞上,好似我就係潮文男角收成正果,你係咪搞乜春。吾好撈埋泥講,太跳躍的思維不是出色的幽默。結婚也未必是雙方父母的同意,梁祝 ...
祝你早日成親

這文數年前已出現,可以一句「潮文」一笑置之,但潮文許多時有相當事實基礎,人人廣傳再流芳百世。
看完文中故事,雖然頗為跨張,但有這等母親亦絕不奇怪,
為人父母者,尤其是本身衣食無憂,女兒偏愛個騎呢怪,三十歲人仲成日失業,呢份工話唔岩果份工話要炒老闆,
自問一定係先打個負分不要問點解。
以表面條件去幫人打分根本是合理得非常,簡直是人的天性,不信者撫心自問,有條女十分醜而且肥,拖著一個型英帥靚正,
心入面是否登時響起一聲「豬扒」,隨即又覺得條仔一定咬軟呢?
先入為主人人都有,憤世嫉俗者只因你處於弱勢又不願改變而已。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-5-2017 01:33 發表
如果正常工作 返足工 一個月得8000 首先我建議你炒左老細先x1

你被裝陷阱中伏了x2
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-5-2017 20:52 發表

我覺得你真係亂UP24,我回應是轉貼別人的意見再加x1,x2,你就將件事扯上我結婚傳聞上,好似我就係潮文男角收成正果,你係咪搞乜春。吾好撈埋泥講,太跳躍的思維不是出色的幽默。結婚也未必是雙方父母的同意,梁祝 ...
前者你建議樓主炒左老細,但後者你又話識人打份8000蚊既工,
咁你有無叫朋友炒左老細,有無諗過樓主EQ咁低真係炒左老細又無後路,佢又搵唔到工,你叫佢拎綜援?
網上言論唔可以亂講,會害咗人
(你被裝陷阱中伏了)呢段可能人地真係嫌棄or試人品
但我相信一個結咗婚既人一定有同女方家人食過飯,閒聊間一定有樓主既問題
咁結婚也未必是雙方父母的同意既然出自SO兄口中,咁小弟只好道歉,鈎起SO兄不快既經歷
至於你話我真係亂UP24
呢度吹水區吹下唔比咩,我無惡意攻擊其他師兄
我並不幽默,講道理而已
睇哂我全篇野先問我Up乜春啦
税務上不用SO兄擔心
想當初35-60時薪之時你又在想什麽呢,為何又做那份工?
多謝你提問,當年通貨膨脹無而家咁勁都35-60以上,
你應該關心多D今時今日最低工資都未到35既人,而唔係我
我不是以成功者去訓介主角,我都係loser,
起碼SO兄比我行先一步,祝SO兄新婚愉快

請勿互動

引用:
原帖由 樹熊佬佬 於 3-5-2017 15:44 發表

咦咦,邊位高人o甘好興致?

發新話題