發新話題

[others] (Marushin / KA / KC02 改) M1 / M1A1 Carbine 比較

(Marushin / KA / KC02 改) M1 / M1A1 Carbine 比較

呢期見咁多人出二戰 POST, 等我又出番個先

開箱文同歷史我唔多講啦, 因為有師兄提問幾支槍嘅分別, 我就直接講分別啦

1) Marushin M1 Carbine (6mm gas 版)

- 我有 2010年出嘅 M2 Carbine Gas 版 同 2011年出嘅 M1 Carbine CDX 版
- 2支嘅甲唔共用, 彈匣成個系統同外型完全唔同(唔洗諗)
- 7,8年前台灣有師兄集資整 FOR MARUSHIN M1 數嘅真品 SIZE 15發短匣, 奈何胎死腹中
- 早幾年 Marushin 出過一陣 CDX 版 Gas 匣 (即CO2 匣但改 Gas 匣), OK 貴同絕世多年, KA M1/M1A1 Carbine 可共用
- 當然 馬版 同 KA CO2 匣可共用
- 上 Repro 刺刀爽入
- Co2 同 Gas 匣入面條心可以 DIY 出黎, 拆後彈數約 28~30 飛, Gas 匣勉強清匣, CO2 唔洗多講

- 有人提及到白色飛機 (唔知有咩咁特別) 馬牌原裝都係

2) KC - 02 改 M1 Carbine Kit

- 我用 Version 2 嘅 長匣 KC - 02 改 RA M1 Carbine 木 KIT
- 當年未出 GAS 匣版嘅 MARUSHIN M1 CDX 所以按奈不住 (2010/2011年?)
- KIT 連槍 大約 $3600 左右 (當年)
- 性能唔洗講, 但外觀頂盡 7 成似... , 宜家應該絕版吧?

3) King Arms M1A1 Carbine (Version 1.0?)

- 早2年出第一水購入 (開箱文可參考其他師兄嘅 POST)
- 單純因為 M1A1 而買, MARUSHIN CDX CO2 同 GAS 匣可共用
- 我果支出力極友善, 換上 馬版 GAS 匣緊緊夠出氣 (KA HAMMER 彈弓好細力 - Version 1.0 關係? - 求師兄們解答)
- 木身質料無疑 馬牌 贏足成條槍街, 但2支價錢購入相約 (PS: 一支 10/11年買, 另一支就15/16年買, 歡迎反映通脹率)
- 上 Repro 刺刀爽入 (但錯時期)

總結:

- 3支只能活1支嘅情況下, 我會簡 KA M1A1 + 馬牌 Gas 匣 (因為我玩二戰 101 空降師)
- 但係... 落場性能一定係 KC - 02 , 不過係改 KIT 時 我都DIY 咗好多野 (ie. 裝左鏡就用唔到機械準星等等...)
- 質感都係馬牌第一位, 但如果全原裝落場感覺力水非常唔友善... 不過用 GAS 匣嘅話都幾好大 (不過我係101...)

真品相容性:

- 頭先已經講過, Repro 刺刀 馬牌同 KA 直上
- 真品 Flash Hider 3支都直上, 但 KC - 02 要移一移個前準星
- Muzzle cover 完全無問題
- 真品數彈匣袋已經有師兄講過係完全唔FIT, 所以我以2換1嘅方法[改造]一個FIT 嘅匣袋, 外貌怪怪地之餘, 套上尾托會令支槍嚴重唔平衡...
- 空降師用嘅 Drop Leg 槍套緊緊裝到 KA M1A1 Carbine, 但落左幾次場已經出現爆線...
         [吉普車用嘅真皮套 - 我無 - 等其他師兄介紹]

以上. (同場加影部份小收藏品)  

2 個讚好! TOP

Currahee  有101st airborne 同好出post,大大力支持呀

想問下最後個張相收藏品中間個支係咩型號,同邊度有得買

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 16:46 發表
C老闆你又有興趣.
FBC1

一直都好想要Marushin 果支6mm,
但搵親都係得8MM, 搵到支槍, 又搵唔到匣賣
港日台都冇哂匣賣

引用:
原帖由 m11.man 於 3-5-2017 16:46 發表
Marushin M1 Garand 8mm Walnut 改 台灣鋼件∼

引用:
原帖由 adamhaha2002 於 3-5-2017 15:19 發表
Currahee  有101st airborne 同好出post,大大力支持呀
多謝師兄支持,早幾日我先溫故知新套 Band of Brothers

引用:
原帖由 type38 於 3-5-2017 18:00 發表
一直都好想要Marushin 果支6mm,
但搵親都係得8MM, 搵到支槍, 又搵唔到匣賣
港日台都冇哂匣賣
Gas 匣係好頭痕, 最近我搵到隻都過半千 ...

多謝樓主的分享,圖片清晰,介紹詳盡.

抱歉推舊post
想問kc02個度可唔可以拆左個top rail?m1 carbine冇top rail靚仔好多

引用:
原帖由 FBC1 於 3-5-2017 16:52 發表

C老闆你又有興趣.
你咁叫佢。。。 佢第日交收。。。 D人全部加五舊

發新話題