發新話題

[認真] 月經<二手區>D人而家係唔係痴痴地

引用:
原帖由 zipp 於 6-5-2017 11:18 發表
算好啦,有個奇人收我支槍,我full set放,話明鏡電係送,佢問我唔要係咪平尐,再講下唔要magpul 件有無得再平,我己經平左9百幾近千,我叫佢還價, 佢搞笑到話佢怕還完個價我會嬲都係唔要......我真係吊出黎,佢仲好意思話佢 ...
講價平少少其實可以接受, 但講完又唔要借口多多冇心交易或約好HOLD貨飛機既下次就免了
我遇過留左電話聯絡但即時揾佢己經無回應都有 ,不過以上類人都係少數唔會係第一次玩野相信已經比唔少賣家黑名單
最有趣係佢地自已都有分身賣野,咁無責任既人賣既野唔方老實得去邊,所以有冇發覺有D野放左好耐不斷跌價幾平都冇人要,味就個朵通哂天

回覆 16# 的帖子

呢類on9仔自己on9就算,最討厭係徙你時間受氣。
CGF會員較高質相對較少,但隔離"你想s"個人感覺一半都係呢啲人。

最乞人憎係遇到驗屍官,我果次賣枝kimber compact 1911 gbb
個人要我拆下滑架睇改裝部份,手指拨左幾野飛機座組件,搞到唔見左條主要blowback彈
弓,之後佢就又唔買走人,真係七xyz佢。
引用:
原帖由 gainax 於 6-5-2017 16:06 發表

講價平少少其實可以接受, 但講完又唔要借口多多冇心交易或約好HOLD貨飛機既下次就免了
我遇過留左電話聯絡但即時揾佢己經無回應都有 ,不過以上類人都係少數唔會係第一次玩野相信已經比唔少賣家黑名單
最 ...
痴瘋父子一條心,齊齊亂港揾美金,你一蚊時我一蚊,揾夠到美國投奔話知港地塌山崩,經濟倒退苦不堪,漢奸走狗是近親,賣國求榮最認真,暗通外力密密斟,港獨思維已現身,自九七回歸至今,阿爺一直在施恩,享自由未改半分,保繁榮盡開綠燈,賣港賊仇比海深,此害不除誓不甘!

白痴仔成日都有,講都浪費口水
有d一開口就砍一半價錢的,我直接回佢 "不如你去國狗買copy吧啦"

驗都咁仲要搞到不見零件, 起碼賠零件錢吧!
引用:
原帖由 gunfighter 於 6-5-2017 16:53 發表
最乞人憎係遇到驗屍官,我果次賣枝kimber compact 1911 gbb
個人要我拆下滑架睇改裝部份,手指拨左幾野飛機座組件,搞到唔見左條主要blowback彈
弓,之後佢就又唔買走人,真係七xyz佢。

回覆 21# 的帖子

我都約過一個阿叔交收,約好時間地點,臨交收就同我講佢手頭果支本來前一日交收,結果俾人飛機,仲要話老婆要佢一出先可以一入,所以唔可以收我果支,仲話不如同我交換......結果又失蹤人口lor

引用:
原帖由 Epxaiual 於 6-5-2017 17:26 發表
白痴仔成日都有,講都浪費口水
有d一開口就砍一半價錢的,我直接回佢 "不如你去國狗買copy吧啦"
PM 時不時會見到 : $xxxx OK? (冇任何聯絡方法,仲要你比標價平一大折亦冇任何禮貌 )
以前我會禮貌上回呢類人講聲Sorry, 而家直頭費時回, 同呢類冇心買既人交易經驗所知其實只會哂自己時間

通常冇心買野既人好多借口,會要求多多首先問一堆問題好似驚你呃佢又要求多張相片
(本身POST己經有多張清晰相片同列明物品狀況,如果係存心呃人基本上相片等等都無意思二手買賣全靠信用)
然後OK的話約時間個陣就會又話唔方便乜乜時間乜乜地點(明顯約既時間或地點都好方便,例如地鐵沿線收工時間)
但佢地心諗同你買野要就哂佢地,一個唔該甩底失踪或驗屍官少少唔明顯甩油/花痕就唔要,你就哂自己時間拎件貨出黎佢地0成本可以閃人)

老實講一向二手交易地點或時間都係只有就賣家,因未知買方會唔會放飛機賣家先保障自己,賣槍咁大件亦唔包送貨(賣家順路經過或會同買方夾),而家多左冇心買野既人就相反要賣家就哂地點或時間又要講價, 其實可以咁諗,小小交易事宜都唔願意相就既買方(我遇過就唔到買方過海佢要我托支長槍比佢話唔要 )
咁跟本信唔過佢唔會突然甩底或見面借口唔要, 所以一開始傾或睇PM留言個陣都估到對方係以乜態度黎交易,
HOLD貨王或要求多多者或大幅講價人士呢幾類大家心照有冇心交易遇到呢D各位醒目, 二手交易有誠意優先以免浪費時間同精神

引用:
原帖由 zipp 於 6-5-2017 18:34 發表
我都約過一個阿叔交收,約好時間地點,臨交收就同我講佢手頭果支本來前一日交收,結果俾人飛機,仲要話老婆要佢一出先可以一入,所以唔可以收我果支,仲話不如同我交換......結果又失蹤人口lor
似係異型

唔知點解睇到$XXXX即要就無名火起 通常$XXXX即要都唔係平一兩百
仲有死纏爛打都好煩 有時我都會想換槍玩下 明明已經話左唔想換
仲係咁叫我換左再賣 咁不如佢自己賣左再同我買啦...

我不介意有意者詢問物品資料,要多一點時間考慮之類的。不過放飛機卅放鴿子就真的不應該。

其實最重要的還是個人誠信。

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 18-5-2017 16:58 發表
我不介意有意者詢問物品資料,要多一點時間考慮之類的。不過放飛機卅放鴿子就真的不應該。

其實最重要的還是個人誠信。
誠信而家真係買少見少。
成個社會風氣係咁,
我地果個年代後生仔約人幾點就幾點,只有早到冇遲到,遲到會事先通知。
而家?
遲3個字叫準時,好多人夠鍾前5分鐘先話你知要遲半個鍾

早一兩個月遇過兩單極品

第一單我出完POST佢話要兩樣野...其中樣係支長槍同另一件野

咁佢就話要HOLD幾日...星期六先交收...好有誠意咁約定晒時間邊度等

咁我OK啦...HOLD比佢...點知到星期六交易前幾個鐘同我講

可唔可以今個星期六交易左件野先...支長槍今日唔放便拎...因為要湊女放學

到夜晚交易時...真係見佢拖住個3-5歲小妹妹...仲要一隻腳打石膏篤住拐杖...咁心諗(唔怪得唔放便拎啦)

咁之後交易時佢好好禮貌...不過約我下星期六先再交易支槍...當時都冇覺得D乜

點知到左下星期六...佢交易前30分鐘SEND WTSAPP黎話要OT...交易唔到...再改遲一個禮拜(之後省略)

當然最後再下星期六佢都係話OT...之後更直接唔睇我WTSAPP

前後賣件野差唔多拖左我成個月...亦都証明左唔係好好禮貌好有誠意就唔放飛機

其實我真係唔明...唔要...咪直接講...佢好明顯係要拖到我自動放棄

打幾隻字...師兄唔好意思...都係唔要有幾難

另一種最抵死既係
問完一大輪 到埋牙果時就唔覆
過幾日就問$XXXX錢得唔得
殺價都算 洗唔洗等幾日先覆...

早排都遇到一單... 放左條是拉出黎,標 6 舊,照常有 PM 留左電話,wtsapp 問左一大輪準備約時間,佢先話比 2 舊。
我下左出黎,copy 返個賣野 post 段字比佢就唔理佢
最奇特之後睇一睇佢 D post,佢係賣緊同一樣野...

跟住果個月就有 2 個唔同既 account 狂 pm 我話有意,但都係留同一個電話...
一個 acc 問我買一個問我賣
我都廢事理佢。。。

最怕係PM話有興趣,whatsapp 再問左兩句,答完
唔覆你message...
妖,即係點..

發新話題