40 123
發新話題

菲律賓同大陸買2萬3千支仿製M4

菲律賓同大陸買2萬3千支仿製M4

新聞link
http://mil.news.sina.com.cn/china/2017-05-19/doc-ifyfkqks4304798.shtml

http://www.shangbao.com.ph/fgyw/2017/05-18/62672.shtml
佢話送添……

籮底橙來

傾銷翻版槍。
印尼海軍支中國造艦炮剛發生意外;而家又送槍,會不會炸膛都成疑問......
引用:
原帖由 Lolanto 於 20-5-2017 00:11 發表
籮底橙來
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2017 01:08 發表
傾銷翻版槍。
印尼海軍支中國造艦炮剛發生意外;而家又送槍,會不會炸膛都成疑問......
17號嗰單?唔係艦炮wo好似,係25mm定35mm高射炮,話係操作失當走火

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2017 01:08 發表
傾銷翻版槍。
尼單嘢我查到嗰款炮,係23mm高射炮,大陸嗰邊幾乎退出現役轉俾後備部隊同民兵用,都舊過印尼佬嗰批,用佐咁多年都無話會走火打死自己人……

回覆 2# 的帖子

我不清楚國產仿製輕兵器的性能,但在菲律賓的叢林地區對散仔大兵步槍的射程和命中率應該要求不高,只怕貨品是十四年式手槍可靠性

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-5-2017 01:59 發表
我不清楚國產仿製輕兵器的性能,但在菲律賓的叢林地區對散仔大兵步槍的射程和命中率應該要求不高,只怕貨品是十四年式手槍可靠性
http://www.bilibili.com/video/av4634641/

回覆 7# 的帖子

個人觀點在菲律賓高濕度又風又雨的天氣下,分分鐘入叢林打遊擊隊和毒販的情況,之前有支持美佬用純AR合理,現在還用大概是訓練和後勤經濟等內部理由,不過長遠來說買PISTON AR生產權較好,菲律賓民用市場大專家多應該不成問題

輸出㗎陳年舊貨?
引用:
原帖由 Hamlet 於 20-5-2017 01:34 發表

尼單嘢我查到嗰款炮,係23mm高射炮,大陸嗰邊幾乎退出現役轉俾後備部隊同民兵用,都舊過印尼佬嗰批,用佐咁多年都無話會走火打死自己人……

http://tc.sinaimg.cn/maxwidth. ...
究竟世界上還有神嗎?

Norico 出產既M4規格踄槍主要市場係外國為主所以質素好掂! 賓賓用M4 5.56NATO就Fit哂! 幫大陸走埋啲倉底貨先再開單造!

早早M4跟本先天設唔夠AK耐用! 反而賓賓識得應對M4在當地環境上吏用配合! 冇問題!

條賓總識得拿大陸jectso!

現今社會! 得槍同炮! 有個㨢用咩! 用殺得防衛系統至係路!

賓角又貪汚又窮! 班白豬睇佢唔㨢起! 唉! 估唔到俾呀公覇王硬上弓完後重有小賞!

賓總明知呀公要海係必然,自己又窮又係白豬狗! 一於過當!

感覺就好似俾七舊水係澳門爆房! 完事後再醒多三舊一張千元大鈔唔洗找既態度! 又平又快樂!

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2017 07:39 發表
輸出㗎陳年舊貨?
印尼佬尼批炮查返係2003年買,嗰陣仲未停產呢,不過都快囉。跟返印尼佬買貨個紀錄,印尼佬同大陸買既高射炮除佐尼款23mm之外,仲有57mm(大陸現已退出現役),同舊年大量入既一款35mm,其中35mm係而家大陸主力款式。但印尼佬個裝備保養水準⋯⋯有幾好,真係全東南亞都知囉

引用:
原帖由 rho837 於 20-5-2017 10:13 發表
Norico 出產既M4規格踄槍主要市場係外國為主所以質素好掂! 賓賓用M4 5.56NATO就Fit哂! 幫大陸走埋啲倉底貨先再開單造!

早早M4跟本先天設唔夠AK耐用! 反而賓賓識得應對M4在當地環境上吏用配合! 冇問題 ...
有人話兩個原因,佢尼款CQ-A個管條來福線個設計唔同原裝,可以M193彈同SS109彈撈亂用又正常發揮

另一個就係雖然菲律賓本土廠有做開,但料(鎗身鋁合金同鎗管鋼)全部入口,加上唔少工序要俾白佬做,成本計起身貴過買外國貨

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-5-2017 01:59 發表
應該好過十四年式既.係有幾好就難講.
FBC1

40 123
發新話題