發新話題

菲律賓同大陸買2萬3千支仿製M4

本身CQ係用M193,大6亦有出用SS109的槍管,不過廠話可以訂造纏距介乎兩者之間的通用管

希望會老翻416
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 JBL 於 20-5-2017 12:13 發表

呢支大陸M4係美國仲未禁售前除做工較粗外都算係評分唔錯,如果係送賓佬可說執到寶,但知否美佬後來禁止入口既具體原因係咩...?
明面講就係話美國國會班大爺睇唔慣杜生個鐵血禁毒政策,咁就唔pass尼單銷售案

至於美佬唔俾入中國貨,印象中個禁令係1994年頒布既⋯⋯制裁措施

二萬幾支槍不論性能如何,對菲國都有着數,大六呢計,濕濕碎.
FBC1

AR-15/ M4A1個專利到期未?抄得咁足唔俾賣唔奇。
引用:
原帖由 Hamlet 於 20-5-2017 12:45 發表

明面講就係話美國國會班大爺睇唔慣杜生個鐵血禁毒政策,咁就唔pass尼單銷售案

至於美佬唔俾入中國貨,印象中個禁令係1994年頒布既⋯⋯制裁措施
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2017 17:16 發表
AR-15/ M4A1個專利到期未?抄得咁足唔俾賣唔奇。
我記得當年北工係87年將仿製AR-15當時叫M311賣過去美國,而當時AR-15個專利期已經過佐,即係話87年前就唔係colt毒食咁話唔關專利事

如果話係短管版既話⋯⋯仲有咁多間廠做佢要告有排佢告囉,大毒蛇 KAC FN尼三間都唔使睬佢colt 加埋細廠大把做緊

一句到尾政治因數居多

引用:
原帖由 JBL 於 20-5-2017 18:44 發表

尾佬自已都大把廠生產AK,又唔見佢同俄佬講下專利?前幾年俄佬仲話要全球追返AK專利費用,點不知依家尾佬直頭唔比俄佬做既所有AK進口,尾佬話:哈...同我鬥?問你死未?
當年社會主義陣營係無專利法尼隻歌仔唱包括蘇聯本身,所以AK仿製係老奉唔使俾專利費⋯⋯

卡拉什尼科夫曾經提出向中國收取AK專利费,當然唔成功啦.
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 20-5-2017 19:22 發表
卡拉什尼科夫曾經提出向中國收取AK專利费,當然唔成功啦.
收唔到啦! 大陸有權合法生產!

但PATENT都過了29年有多! 全球都可以自行生產!

呢啲咪見識廣博囉!
引用:
原帖由 Hamlet 於 20-5-2017 19:18 發表

當年社會主義陣營係無專利法尼隻歌仔唱包括蘇聯本身,所以AK仿製係老奉唔使俾專利費⋯⋯
究竟世界上還有神嗎?

當年中國大陸開發56式自動步槍,不是蘇聯協助及授權生產的嗎?
引用:
原帖由 rho837 於 20-5-2017 23:40 發表

收唔到啦! 大陸有權合法生產!

但PATENT都過了29年有多! 全球都可以自行生產!
究竟世界上還有神嗎?

唔怪得Colt差啲破產,一味食老本。唔係AR就係M1911A1系列。反而啲經典左輪就停產!剩係講Python 357停產都一殼眼淚。
引用:
原帖由 Hamlet 於 20-5-2017 18:03 發表

我記得當年北工係87年將仿製AR-15當時叫M311賣過去美國,而當時AR-15個專利期已經過佐,即係話87年前就唔係colt毒食咁話唔關專利事

如果話係短管版既話⋯⋯仲有咁多間廠做佢要告有排佢告囉,大毒蛇 K ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-5-2017 00:01 發表
當年中國大陸開發56式自動步槍,不是蘇聯協助及授權生產的嗎?
56系列仲包括埋SKS同RPD 全部都係當年蘇聯對中國援助項目包括圖則模具嗰D都係蘇聯提供,不過正如前文所講,因為成個陣營當年都無專利法尼樣嘢,而蘇聯又唔係國際專利個條約締約國,所以蘇聯以外既企業賣幾多AK47又好AKM又好……佢蘇聯人都無得嘈

但蘇聯解體之後既俄羅斯聯邦就係締約國

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Hamlet 於 20-5-2017 06:03 PM 發表

如果話係短管版既話⋯⋯仲有咁多間廠做佢要告有排佢告囉,大毒蛇 K ...
89年同94年既weapon ban禁止進口

唔怪得杜總統要同中國friend.原來是揾得著數. Thx for sharing

發新話題