23 12
發新話題

李嘉誠戴乜野錶?

引用:
原帖由 rho837 於 8-6-2017 12:18 發表

以前很久有機會見到李超人一面! 我上司同佢交换卡片! 他笑説沒有載公司卡片, 跟著又笑説没有人問我拿公司卡片! 他近身就拿一張空白卡片出來及一支墨水筆给老闆, 李超人就寫上自己 ...
可能一時開心得滯姐, 大忙人點會隨便比CONTACT人地, 問到佢跟班電話已經好正, 同埋握手照會開心D。

長實保安好勁! 自大富𤐶后及謂防商業間諜! 想私底下用手機找班高層密針跟本冇可能! 班高層及大老闆句句說話䛹哂音及GPS定哂位! 有卡片個電話都冇用!

班人連早午晚三餐所有善食都有一位專家帶隊安排, 同皇帝冇分别 !

引用:
原帖由 rho837 於 8-6-2017 12:51 發表
長實保安好勁! 自大富𤐶后及謂防商業間諜! 想私底下用手機找班高層密針跟本冇可能! 班高層及大老闆句句說話䛹哂音及GPS定哂位! 有卡片個電話都冇用!

班人連早午晚三餐所有善食都有一位專家帶隊安排, ...
無自由
FBC1

以前錶科林一出lee個post
通常combo咁出埋
郭炳江隻Timex

引用:
原帖由 Dave 於 7-6-2017 22:35 發表

在下都不是語言專家。

為何用「表」字這個不清楚,創辦人已去世了,或者可問問他兒子。

然而195x 年,似乎尚未興用「錶」字,錶字是後期追加的中文字,特別指自動運作的機械計時器。

而事實在當年執字粒 ...
表係正字既根據, 源頭係因為年前有人開始引用番《紅樓夢》去合理化棄用錶字.
第十九回: 寶玉命取表來看時, 果然針已指到子初二刻.
媒體來來去去都係用紅樓夢做例子, 其實好懶.

鐘錶同歷史都算係我嗜好,
真係要拗的話,
我仲可以引用中國首富和坤被抄家時既清單:
"大自鳴鐘十座,小自鳴鐘一百五十六座,棹鐘三百座,時辰表八十枚"
曹雪芹係1763升仙, 呀和腥則係1799年被賜死.
即係18世紀時, 錶係寫作表.

先唔講18世紀除了女子沒有人會把表帶在肢體上,
從一個最簡單既角度睇,
係幾百年前社會覺得表一字,
不足以形容這個器材,
才產生了錶字.

至於最初點解用[表]
呢樣我諗要去番報時既來源:
即係[鐘]本義係樂器,
金屬(銅)製中空敲擊樂器>發出童(o當)聲..
古人嗚鐘報時,
同Clock字發源一樣:
clock 來自西歐Celtic字 clagan/clocca
意思係bell, 用鐘敲打報時,
中外字詞來源進化, 都係反映文明演化, 其實無需配合,好多時都係自然地大同小異的.

純粹個人斷估,
[表]係圭表與滴漏計時演化出來的一個形容詞.
正如 watch 一字,
我相信唔會有太多人明白採用此字既源由..

記者問了個相當無知的問題:「你的朋友看見你的手表,會不會嘲笑你?」

引用:
原帖由 ohnavi 於 9-6-2017 12:30 發表
記者問了個相當無知的問題:「你的朋友看見你的手表,會不會嘲笑你?」
誠哥:以前有的,但現在他們都不在了
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呀李生呢D乜錶訪問,
之前係百幾蚊精工,
依家係3千蚊星晨,
同佢賣樓比你既升幅差不多...

我有隻響拍賣掃既, 連佣唔駛3千蚊既NOS瑞士錶.
ETA/ Valjoux 7751 自動機芯,  日月星期顯示, 月相顯示, 機械計時.
正因為我窮, 所以至唔捨得3千買隻星晨光動能..

23 12
發新話題