發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 ++朗++ 於 4-7-2017 11:19 發表

比車撞
一般都唔會停車
因為好多時睇到已經停唔切
同埋停車ge話
車長要寫report
停到車通常係因為老遠已經見到
或者撞到機件有問題、有人投訴等

以前好多人會行路
但係電氣化之後車快咗好多
行人 ...
配套問題, 亦反映人性問題,
高速鐵路車速太快, 一定要封閉式管理以免闖入,
沿路封圍網, 立警告牌, 所有平交道, 行人過路處都要起橋避開.

但大陸規劃係話知你, 一條高速鐵路插入去切開人地個鎮,
不過無錢俾人地起返行人橋, 行車橋, 叫人點生活 ?  
文明國家起呢D大建設要用好耐時間, 因為要沿線逐個鎮去傾賠償, 諗改道, 盡量減少當地人生活影響.
建設係為左俾人民幸福, 如果只有一部份人獲益, 其他大部份人受苦, 咁建設黎做乜 ?

所以點解大陸有錢人咁鍾意移民外國, 就係因為文明國家個政府當人民係人, 個社會先會真和諧, 住得人.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-7-2017 08:46 發表

乜日本生產一個咁既
馬桶冇乜好影
影對鞋仔好過

附件

4-7-2017 12:45

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2017 12:18 發表

配套問題, 亦反映人性問題,
高速鐵路車速太快, 一定要封閉式管理以免闖入,
沿路封圍網, 立警告牌, 所有平交道, 行人過路處都要起橋避開.

不過無錢俾 ...
大陸人要移民呢個TOPIC!

我都馬大個口得個 " O " ! 講出來都冇人會信 .......

個幾月前有個大陸生意聯絡中介人 (Partner) 介绍個大陸老闆來講生意, 條友來到講唔夠兩句就開門見山説 ! 知我們老闆公司早早在外國有30年業务, 想我地公司(借名)给佢個仔一個織位可以去外國讀大學讀書同時開當生意(用我地公司名開多一個分支给佢個仔入股做股東)! 重問可否幫佢個仔掛個名買張出名大學證書 ! 投資金額預成200億人仔! 我司心想到即係暗示疑似用個仔名來離岸走黑錢! 我地即時第一時間當冇聽過耍走佢地! 如果咁好做都唔輪到我地做啦! 都痴鳩缐 !

引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2017 13:07 發表

我都馬大個得個 " O " ! 講出來都冇人會信 .......

個幾月前有個大陸生意聯絡中介人 (Partner) 介绍個大陸老闆來講生意, 條友來到講唔夠兩句就開門見山説 ! 知我們老 ...
一個國家若果真正強大, 人民安樂幸福, 又點會咁多人諗計移民走....
講緊係連國家最高領導人都全家移民外國.... 清朝都未至於咁啦

引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2017 13:07 發表

我都馬大個得個 " O " ! 講出來都冇人會信 .......

個幾月前有個大陸生意聯絡中介人 (Partner) 介绍個大陸老闆來講生意, 條友來到講唔夠兩句就開門見山説 ! 知我們老 ...
C Hing說得對..如果咁好做都唔輪到我地用啦!.. 這句我要深深記住.Thx for sharing

最搞笑係直通台灣。我一直諗,如果現屆係國民黨執政,都冇乜可能敢拍板。
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2017 10:51 發表
2017 營運中既中國鐵路圖。
同妄想圖比較,分别好似唔大。
究竟世界上還有神嗎?

New Balance呢?
引用:
原帖由 geoprotex 於 4-7-2017 11:38 發表

Michael Jordan o係大陸自我介紹都會俾人告
究竟世界上還有神嗎?

有師兄覆咗你喇!滿足未?
又係時候夠鐘食藥喇。
引用:
原帖由 MG-42 於 4-7-2017 04:12 發表

因你夠未覆我點解美國"偷用"技術就冇問題合情理 , 中國"借用模仿"就有大問題講到好似全世界罪人咁    你咪係得個講字 !  偏袒到你... 同美帝一樣自己乜都得人地就做乜都唔比
究竟世界上還有神嗎?

北韓又幫手印埋一份,你話個世界幾和諧呢!
引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2017 11:39 發表
強國有名你叫都算係全球發逹國家經齊火車頭之一! 但國策只係得一句"搞好經齊" !

強國及強國人民好齊心搞好經齊! 國家印銀纸 ! 人民自己又一起印銀纸 !
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2017 17:39 發表
最搞笑係直通台灣。我一直諗,如果現屆係國民黨執政,都冇乜可能敢拍板。
唔講政治,
剩番既就係工程,工程上一d都唔搞笑。
純粹講建築,那將會係人類嘗試去克服一個在規模上前所未有既新挑戰。

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2017 12:18 發表

不過無錢俾人地起返行人橋, 行車橋, 叫人點生活 ?  
文明國家起呢D大建設要用好耐時間, 因為要沿線逐個鎮去傾賠償, 諗改道, 盡量減少當地人生活影響.
建設係為左俾人民幸福, 如果只有一部份人獲益, 其他大部份人受苦, 咁建設黎做乜 ?
成個高鐵網絡,規模係浩瀚的,
相信一定有好多好多悲劇及離譜的故事,
師兄可會有些地方例子可以俾小弟去Search

何以師兄對工程上有那麼大的興趣?
引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2017 00:35 發表

唔講政治,
剩番既就係工程,工程上一d都唔搞笑。
純粹講建築,那將會係人類嘗試去克服一個在規模上前所未有既新挑戰。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2017 01:28 發表
何以師兄對工程上有那麼大的興趣?
因為無分國界政權,建設永遠困難,破壞永遠容易。
我好明白中國基建存在貪污及無數其他問題,
但21世紀中國基建規模之大,無數負面問題之下依然表現出既成熟,
對數以億計人口生態既改變,個人無法一面倒去否定或恥笑。

2 個讚好! TOP

中國幅源廣大要起高鐵或大型建設,若要每事以人為本,高鐵可能百年都起不完,只有快刀斬亂麻,以本港為例收地起高鐵,死得。世界任何國家發展過程中,總會有不公平亦無可能做到公平,只能以小我去完成大我。
中國好多模式都學香港,亦有好多事係用佢地自己一套模式。我記得多年前國内報章大讚本港ICAC,如果中國照辦咁做就不得了,我相信要調查案件可能多過中國人口,所以中國不可能有ICAC。中國目前要打好基础再遂步完善至以人為本仲須要時間。
FBC1

4 個讚好! TOP

發新話題