18 12
發新話題

新華社指《南早》記者踢傷值勤民警

新華社指《南早》記者踢傷值勤民警

(星島)7月25日 星期五 17:04

]新華社報道,25日上午,在北京奧運會]第四階段門票公開發售現場,香港《南華早報》記者王某進入北京警方設置的臨時管制區域,不服從警方管理,並踢傷值勤民警,致使民警張某受傷住院。記者從北京市政府新聞辦了解到,25日上午,北京奧運會第四階段門票公開發售,3萬多名群眾在北京市朝陽區北土城西路奧林匹克中心區售票點排隊等候買票,香港媒體多名記者前往採訪。因天氣炎熱,排隊等候時間長,一些群眾情緒激動。為防止發生擁擠踩踏事件,北京警方迅速調集警力,維護現場秩序,從上午10時30分起,採取了臨時管制措施。香港《南華早報》記者王某進入臨時管制區域拍照,值勤民警勸導其離開時,王某不服從管理,並用腳踢踹值勤民警張某襠部,致使民警受傷。隨後王某被警方帶離現場接受調查,受傷民警被送往附近醫院救治。 調查中,《南華早報》記者王某承認不聽民警勸阻,並用腳踢踹民警的事實。目前,調查工作仍在進行中。經醫院初步診斷,民警張某睪丸受傷,需留院觀

井底之蛙, 啋你都傻!

勸導..離開? 跟本就係驅逐...喊打...

中國人用字一向都好含蓄

" 勸導 " 你離開 , 你唔制的話就要 " 引導 " 你離開

引用:
中國人用字一向都好含蓄

" 勸導 " 你離開 , 你唔制的話就要 " 引導 " 你離開
再唔制唔洗離開

新華社....................
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

两年前去北京旅遊見民警及公安等都幾好, 尤其對待外僑, 但無論點都好, 我地都都要尊守當地法律及執法人員, 唔係既話, 就係叫非法, 就可拉你或武力對待!
井底之蛙, 啋你都傻!

真係以為大陸可以忽然民主, 忽然開放 ?
定係d香港記者比香港蹤壞曬, 慣左大曬?

兩樣都有D啦

引用:
原帖由 gtoray 於 26-7-2008 09:45 發表
真係以為大陸可以忽然民主, 忽然開放 ?
定係d香港記者比香港蹤壞曬, 慣左大曬?
真係想知如果有香港記者係藍眼睛白皮膚佢地敢唔敢打???

引用:
原帖由 derek_lok 於 27-7-2008 15:28 發表

我想應該冇分別, 以前打"白皮豬" "纸老虎"都唔係弟一次!
井底之蛙, 啋你都傻!

你們真是有點歧視人wo~

好像記者進禁區踢傷大陸警察是對的~

引用:
原帖由 yuen95 於 28-7-2008 10:09 發表
你們真是有點歧視人wo~

好像記者進禁區踢傷大陸警察是對的~
唔係呢個問題
有無留意電視報導,報紙的新聞?
聽聞係唔比採訪售票情況喎
而且所有奧運的場地,都禁止影相

引用:
原帖由 derek_lok 於 27-7-2008 23:28 發表

一定唔敢!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 28-7-2008 11:43 發表

一定唔敢!!
講笑! 一樣照做!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 29-7-2008 03:52 發表

講笑! 一樣照做!
要睇個鬼記做咩新聞啦!
佢地d法律都唔係白紙黑字,佢話咩就咩啦!
中國真係開放左好多,四川地震上,真係做到出奇的好睇.
上面大大要"文明",下面d小小由細到大都唔係學"文明"大,
點做??
依家先學排隊.......由細到大都係爭的.........比我我都唔排啦!

18 12
發新話題