發新話題

DIY之彫刻1911木柄(11/2 -完-)

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-1-2014 23:41 發表
有plan過ga ma
DIY 最多 FUN! :-D
Have a good evening! :-)

拜神時候

明天開始見真章

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-1-2014 00:19 發表
明天開始見真章
你兩個互拜,係咪有D特殊關系呢

續12

補充一些圖:底部加深程序

.

完成

為了看得淸和修木刺,拍一些滑石粉:

待續...

手工好, 耐心更好!!
一個什麼也不懂的老兵!!

見到初形了.....好手藝

只差一支北方工業1911

對抦完成上ebay放$500USD.....睇吓D鬼佬buy 5 buy....中國手工藝可能有市

建議界刀刮線位再用磨筆加深少許,線條明確啲比較好睇
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

我估花瓣層次,葉子遠近重疊,枝節先後及明暗位就有得睇la! :-D
"奸爸爹" ! :-)

引用:
原帖由 jacko 於 17-1-2014 13:48 發表
建議界刀刮線位再用磨筆加深少許,線條明確啲比較好睇
一開頭試過用磨筆加1mm圓波鑼頭,簡直係一Pet屎,完全將杉木ge缺點完全表露

對我呢種懶惰ge混吉詩人泥講,好辛苦,完全要手工做,無得懶

刮線位/深度係經過黃大仙靈簽,夜觀天象,查通勝,子孫尺度過......一方面要預留足夠深度提供足夠層次,另一方面要顧及將來加工和使用時杉木易脆易脫落的特性,仲要照顧舒適防滑和藏污的深層次矛盾

總之係一籃子因素啦

我只係識彫那星.....慚愧

續13

想不到貼於三個壇都是冷冷清清的...所以DIY最重要是:做自己喜歡的

上班空閒時彫刻的速度大概是一天兩片葉.晚飯後開始不停幹,4.5小時能彫上3平方厘米左右,只用刀不用沙紙磨...信不信由你
看似很慢,實在是急不得,要忍!有一半時間是檢示其他位置修正的,工藝簡單但要留心,因為細節決定成敗,那怕是凸起一條木刺!

杉木就是易斷!幸好活在今天有一種洋人漿糊:AA膠.

我沒學過木工,手法不正統,也是第一次彫,別斥責

待續...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-1-2014 22:18 發表
想不到貼於三個壇都是冷冷清清的...所以DIY最重要是:做自己喜歡的

上班空閒時彫刻的速度大概是一天兩片葉.晚飯後開 ...
*享受期待、珍惜擁有* :-)
Have a nice weekend! :-)

發新話題