發新話題

[認真] 西環警民衝突。。。

引用:
原帖由 MG-42 於 6-11-2016 23:26 發表

我諗冇公司請人會請個抱負係分裂公司既人番工囉...  點自由都冇可能比個咁既人入公司

如果換轉你係間公司既老闆 , 你會唔會請呢個人先?? 如果你話可以照番工,我冇野講
分裂公司係咪即係拉隊走人另起爐灶or過檔......
我相信香港大把公司都試過呢個情況.....

引用:
原帖由 kimkileo 於 7-11-2016 11:48 發表

依家有隻烏蠅系你塊面,你想我一巴打走佢定你自己黎
貼切咼.
FBC1

阿爺底線係任你搞但不要太張揚太寸,全國都知咁點算。

遊行浪費心機,要郁哂你地就23條0r去洗頭

大家仲想係法制入面,仲想係香港入面自行解決,;先有所修補漏洞,否則一招反國家分裂法在港推行已能高於基本法對下的乜乜7法。

一向香港人搞一國兩制各自表述,但事實人大大於立法會嘛。

梁游兩人呃like出禍。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

呢度最近..火藥味..似乎多左D Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-11-2016 13:04 發表
呢度最近..火藥味..似乎多左D Thx for sharing
呢個帖有激情

回覆 23# 的帖子

del

引用:
原帖由 MG-42 於 6-11-2016 23:26 發表

我諗冇公司請人會請個抱負係分裂公司既人番工囉...  點自由都冇可能比個咁既人入公司

如果換轉你係間公司既老闆 , 你會唔會請呢個人先?? 如果你話可以照番工,我冇野講
其實議員係市民嘅代表,
係市民受權俾佢哋做代議仕,
所以議員唔係幫政府打工囉。
利申:我唔支持港獨,亦唔認同佢哋宣誓時嘅行為。

引用:
原帖由 JBL 於 6-11-2016 22:18 發表
磚頭又來了

?oh=de0a62ff4304952565c4cb3d17079a59&oe=588C830B
https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.n ...
嘩! 咁重得了.......! 話時話用手"叫"呢啲地磚真係一啲都唔容易! 好熟手,一定受過專業訓練? 如果係外國, 班警察一定會即時用槍指住條友叫停! 唔停就兜頭兜腦打兩槍"停"左佢! 香港警察要學野啦.

引用:
原帖由 rex12781 於 7-11-2016 14:23 發表

其實議員係市民嘅代表,
係市民受權俾佢哋做代議仕,
所以議員唔係幫政府打工囉。
利申:我唔支持港獨,亦唔認同佢哋宣誓時嘅行為。
我係市民,
我無選佢地做代表,
我無授權俾佢地我發言,
我係納稅人.

o甘我又想問, 當佢地只願意照顧或取悅有共同政見既市民或支持者, 而莫視我同樣作為香港市民既意見或意願, 甘我又應揾邊個去阻止佢地對我既欺壓呢?
係沒完沒了的.

引用:
原帖由 loveless 於 7-11-2016 15:40 發表

我係市民,
我無選佢地做代表,
我無授權俾佢地我發言,
我係納稅人.

o甘我又想問, 當佢地只願意照顧或取悅有共同政見既市民或支持者, 而莫視我同樣作為香港市民既意見或意願, 甘我又應揾邊個去阻止佢地 ...
或者咁講啦,就呢兩位唔知仲係唔係議員嘅人仕,佢哋係代表投咗票俾佢哋嘅選民去發言嘅。
相反,如果要代表你去發言或者阻止佢哋,就要由你投咗票嘅議員去做啦。
咁首先你要有投到票啦。
再講,選擇議員就係希望揀到一個能夠代表到自己嘅人入立法會去發言。現實係唔會有一個議員可以代表到所有市民。無論政見,行事方式,取向,能力都唔會一樣,如果個個都一樣就唔使選議員啦。
再利申:我都覺得嗰兩位人仕未夠班做議員,快啲搞掂佢兩個,再補選啦。

西環份子鐵定是撈到油水的, 信油梁是臥底也不無道理(是黑一切合理, 是白....他們都是智將)
香港人還是人民鬥人民, 自己人(police)打自己人(示威者).
只是照住劇本走而已.

中央重視香港(的先進體制/經濟和利益), 根本不把香港人當作一回事.
但是肥水不留人田, 香港還是要管的.

愛國便愛吧. 拿綠卡愛祖國才是高章. 收錢叫口號便是低章.
獨立甚麼的, 沒拳頭 ,沒本錢, 都是屁. 不要作夢了.

我當隻豬, 吃睡拉喝, 天天捨意.
tomorrow is another day.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

開呢D政治PO無乜意思,兩邊著眼點不同,有再勁的意見亦無用。吾好話獨裁地區無用,民主地區都無用。好就各自表述,壞就嘈交。

我倒想知道其他議員宣誓時玩野,同梁游無分别,咁點算?

補選行返入去,又點?周而復此豈非拉布?

政府靠立法會監察,議員真係只靠市民監察?呃足4年又叫人含淚投票又告急,點解決?

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-11-2016 17:41 發表
開呢D政治PO無乜意思,兩邊著眼點不同,有再勁的意見亦無用。吾好話獨裁地區無用,民主地區都無用。好就各自表述,壞就嘈交。

我倒想知道其他議員宣誓時玩野,同梁游無分别,咁點算?

補選行返入去,又點 ...
hehe haha till 2047
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 rex12781 於 7-11-2016 04:20 PM 發表

相反,如果要代表你去發言或者阻止佢哋,就要由你投咗票既議員去做啦。
咁首先你要有投到票啦
我遇到個問題 投票時候選票上無白票選項 投白票似乎會當成癈票
咁如果我果區無適合代表我發言 而當選既人又以我代表左當區選民發言 但實則無兌現選舉時宣傳既發言又點呢??
如果香港有專門將白票同癈票分開點算 重視白票概念 又或更進一步當白票比候選人選票為高即選舉無效時 就算排長龍我都會去投
候選人成日話"神聖一票" 咩叫神聖一票我似乎同佢地有唔同理解
(我果區條友自動當算點計法 )

上次我投左比區內稍為正常的人

神聖一票係恭維選民既說法者,強積金封信夠寫尊貴的客戶啦

《河湟有感》司空圖

發新話題