16 12
發新話題

[DIY] 新年流流DIY個手槍盒

新年流流DIY個手槍盒

警告,唔係教學文

事緣幾年前我有支FE既1911A1,見到個真品grip又忍唔到手買左
因為太靚,我屋企又大塵到北京咁,所以唯有搵個盒入好佢

咁啱果年喺工展會既夾萬攤見到個首飾盒唔錯,$50大洋而已,就DIY左個盒比支1911(愛佢就比個家佢)
珍珠棉呢啲野,DIY太簡單,不外乎度位野再cut,當年我又冇諗過會貼出黎所以冇影相
大概就係咁樣

因為珍珠棉超吸水,所以背面開左個位放防潮珠

點解今日會講呢樣野,係因為佢

係,冇錯,一塊紅色綢布
今日行過改衫鋪,阿姐重未收爐,咁就問下佢有冇紅色既絨布,絨就冇啦,點知搵到條綢布,我心諗都OK啦,反光都幾好睇,咁就比左$10蚊帶左佢返去

細心既師兄應該睇到我啲棉好似變變地型,冇錯,因為個盒其實係紙皮+鋁(50蚊佢冇蝕比你)
珍珠棉放耐左除左會發霉重會縮,所以遮左佢當冇事發生
過程毫無特點,只係雙面膠紙剪剪貼貼,個邊用間尺用力隊入去

跟住就出事啦

我落剪果下完全冇留意個盒面另一塊珍珠棉,SHXT,明明睇住
結果好似唔夠整埋上半.....

馬死落地行,用皺紋膠紙定位

因為太緊,所以啲雙面膠紙紋出哂黎

都係算,吧啦

成品,影果時睇唔到有啲膠紙出左黎,後尾有隊返入去,不過我懶得影過

盒仔: $50
棉: 來自S&T PPsH,Free
綢布: $10
成品只係$60蚊
要求低,CP值行先既我totally ok with that

多謝觀賞

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 心機~ 25-1-2017 22:58
  • gtoray 金錢 +20 心機~ 25-1-2017 22:58

3 個讚好! TOP

唔係絕靚
但絕對睇到你對槍有愛

整得唔靚 ,但都比個讚 ,心機獎。

有誠意.
FBC1

引用:
原帖由 gtoray 於 25-1-2017 22:59 發表
唔係絕靚
但絕對睇到你對槍有愛
再買槍我就要斬手,大把野想整未郁手
引用:
原帖由 槍械老人 於 25-1-2017 23:00 發表
整得唔靚 ,但都比個讚 ,心機獎。
成個盒可以話整黎比人睇個girp

平有平玩

對Grip係靓.
FBC1

引用:
原帖由 cyl198911 於 25-1-2017 23:06 發表

成個盒可以話整黎比人睇個girp
喜氣洋洋甚有嫁女送禮風範

好有新年氣氛

引用:
原帖由 Ben_9413 於 25-1-2017 23:14 發表
平有平玩
我覺得好多野唔一定要貴貴咁玩既,用手邊有既野或者容易搵到既野DIY先過癮
引用:
原帖由 FBC1 於 26-1-2017 00:41 發表
對Grip係靓.
一睇到就中哂毒,好似6舊收返黎
引用:
原帖由 loveless 於 26-1-2017 04:26 發表
喜氣洋洋甚有嫁女送禮風範
咁就睇你比幾多禮啦
引用:
原帖由 pbay 於 26-1-2017 09:39 發表
好有新年氣氛
唔到新年我真係醒唔起買塊紅布

樓主個槍盒好正,果支槍仲正 Thx for sharing

Support any kind of DIY ideas

支持DIY
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

過程呢吃一點,但最終成品效果良好。
只是蓋位比膠紙整到有橙皮紋,如果紅布夠大,包起佢之後固定係位置改為背後 ( 即貼住頂蓋) 位置,
怎穿崩也看不見了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

藥箱真係可以變首飾箱

16 12
發新話題