發新話題

[others] Oakley si 鏡撞撞擊能力竟然比玩具廠的還差

引用:
原帖由 MK~ 於 24-4-2017 21:30 發表
副鏡出廠幾耐?用左幾耐?擺得耐會有影響
正常都建議用家需按年期更換鏡片

其實唔係Z87.1的話,你塊鏡片唔只裂咁簡單
Z87.1唔代表受衝擊唔會有事,不過係唔會粉碎
2016-7-14出廠

其實你個個型號會唔會係普通太陽眼鏡?
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

有Z87就ok
師兄你果副係SI太陽眼鏡
唔係所有SI都食到BB彈的
買之前睇清楚

你上佢官網睇下,eyewear有其中一項係 "ballistic" , 裡面好似搵唔到你隻model, 反而响 “si polarized" 裡面先見到你款型號

引用:
原帖由 aa7894 於 24-4-2017 21:50 發表
有Z87就ok
師兄你果副係SI太陽眼鏡
唔係所有SI都食到BB彈的
買之前睇清楚
有這樣的事? 唔係所有SI鏡都有耐撞擊能力咩?

花幾多錢都算了,執番對眼算好采... 下次嘜鏡都好回家打幾槍先講。
有時鏡不穿,定位不牢固可以鏡片甩...嘜都有,實測為實。心痛打花既話就留番上場用自己對眼測試吧。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

原來你連自己戴落場副鏡既規格都唔清楚,今次執返隻眼算好很好彩了....

無傷眼算好好彩.
FBC1

還以為軍規鏡都有防彈功能,原來還有分

唔好以為軍規鏡就一定唔會爛
Z87只係唔會粉碎,唔代表唔會爛

係道分享下個人經驗

我試過oakley gascan中彈裂左,無碎
試過okaley M frame 2.0中彈裂左,無碎
試過吉打C2眼鏡中彈裂左,凹埋,無碎
試過ESS crossbow鏡片中間中彈裂左,無碎,拆開鼻托之後成塊斷開兩半

而我亦親眼見過人用不知明眼鏡,無任何規格證明,中彈後鏡片被打穿,鏡片碎開,眼球留有碎片,立刻求醫去

唔好因為鏡片有裂而唔開心,覺得買咁貴都唔得,試下掉返轉諗
佢救左你一命,現完成使命,係時候功成身退

1 個讚好! TOP

其實我不在意損失,只是驚訝個效果不及預期,既然係我自己因不了解型號同規格而出現這樣結果這樣就無怨了

引用:
原帖由 年少無資 於 24-4-2017 22:31 發表
其實我不在意損失,只是驚訝個效果不及預期,既然係我自己因不了解型號同規格而出現這樣結果這樣就無怨了
你呢副SI flak jacket同SI ballistic M frame一樣ANSI Z87.1
唔係你唔了解型號,應該話裂係無可避免既,屬正常現象

正如我上面所講,我吉打C2同Oakley M frame鏡片被打中都會裂

請問樓主响包裝或副镜任何地方有無見到Z87 marking?

找APEL的吧。。
They all past this standard -->MIL-PRF-32432

發新話題