發新話題

新疆警鎗

新疆警鎗

兩枝Glock都係Gen4

支17配長短閘各ㄧ?

26 兩閘配手型??

Glock 係仿制嗎?
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 30-4-2017 05:38 發表
Glock 係仿制嗎?
好明顯係啦
你睇下枝NP22R

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-4-2017 09:53 發表

好明顯係啦
你睇下枝NP22R
係咼.
FBC1

不是,進口的
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-4-2017 09:53 發表

好明顯係啦
你睇下枝NP22R
你今次真係搞錯⋯⋯原裝貨

92式係咪放錯左?

引用:
原帖由 FBC1 於 30-4-2017 05:38 發表
Glock 係仿制嗎?
暫時一定不是,遲D就.... Thx for sharing

手槍這類輕武器,為何不用國產貨?

之前哈姆兄有主題講過大陸正常途徑入左批Glock

呢批Glock係大陸極少有進口外國的輕武器。
可以見到,大陸軍警衝出原有只用國貨的思維,國貨還未完善,新疆地區有反恐需要,過渡階段購入外國成熟產品應對反恐需要。
另一方面,又可見近年大陸發展反恐部隊,戰術思想上起變化,了解到手槍於特種作戰上的重要角色。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 30-4-2017 17:08 發表
呢批Glock係大陸極少有進口外國的輕武器。
可以見到,大陸軍警衝出原有只用國貨的思維,國貨還未完善,新疆地區有反恐需要,過渡階段購入外國成熟產品應對反恐需要。
另一方面,又可見近年大陸發展反恐部隊,戰術思 ...
唔係思維事,其實係無得揀,大陸公安係脫胎自解放軍入面既公安軍(治安部隊),而長期以黎係用軍隊淘汰落黎既非制式武器開始(抗戰時期到內戰時期收繳既武器),到軍隊淘汰既國產貨(例如79式同82式SMG),之後又只可以喺制式武器名單入面揀,尼個規矩幾十年無變過。係舊年因應新疆既係要先逐步放寬權限⋯⋯

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Hamlet 於 30-4-2017 17:19 發表

唔係思維事,其實係無得揀,大陸公安係脫胎自解放軍入面既公安軍(治安部隊),而長期以黎係用軍隊淘汰落黎既非制式武器開始(抗戰時期到內戰時期收繳既武器),到軍隊淘汰既國產貨(例如79式同82式SMG),之 ...
明白.
FBC1

發新話題