23 12
發新話題

韓國宣布暫停部署薩德

韓國宣布暫停部署薩德

http://big5.ftchinese.com/story/001072909#adchannelID=1203

美佬靠得住

韓國新總統已叫停部署美國導彈防禦系統,此舉可能取悅北京,但導致華盛頓不滿。

文在寅(Moon Jae-in)辦公室表示,已暫停部署末段高空區域防禦系統(THAAD,中文簡稱:薩德)的4台發射架。

作出上述決定之際,首爾和東京之間關係發展也引起擔憂,文在寅提名的外交部長周三承諾重啟對日本戰時使用慰安婦的官方討論。

這些發展突顯文在寅在外交政策上的傾斜,此前他對薩德部署的程序問題,以及2015年韓日就解決慰安婦問題達成的協議都提出意見。

....

在韓方宣布部署薩德後的幾個月里,北京方面加大了對首爾的施壓,發起對韓國企業的經濟抵制,並禁止旅遊團到訪韓國。

行業分析師表示,由於中國的報復舉措,預計韓國最大汽車製造商現代汽車(Hyundai Motor)今年5月的在華銷量將下跌65%。

中國外交部周三表示,正在密切關注韓國國內關於部署薩德的辯論,並重申了中國“明確、一貫、堅決”反對韓國部署該導彈防禦系統的立場。

韓國暫唔暫停部署薩德一樣都要找數,
盤桔都運到落門口唔會以為仲有得走數。

美佬影響力正遂步減少,連桇佬安培晉三都話想跟中國係一帶一路合作,自特朗無普上台後,退出TPP日本仔無所適從,南韓有眼睇。未來幾年大把戲睇,現在才開始。
FBC1

引用:
原帖由 reniless 於 9-6-2017 13:18 發表
韓國暫唔暫停部署薩德一樣都要找數,
盤桔都運到落門口唔會以為仲有得走數。
找殺得條數事小,大六條數事大。
FBC1

呢個新韓總真係ONX9到.....

呢條柒頭自私到無輪!  佢完任揾夠錢就去美國退休!

北韓好快有核武! 日後南韓會仆街! 到時美國會在日本全力放殺得系统 ! 跟着有直口給臺灣, 新加波及澳洲也會聯合放殺得系统 ! 亜太區唔定! 大陸冇好處!

南韓到時連狗都不如!

而家暫停係唔裝新O固6部, 現有2部係會繼續運行~

根本玩緊兩面人,兩邊都唔想得罪~ 但係個雷達都仲係射緊中國.

好快ixix就會攪南韓
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

引用:
原帖由 wing383 於 9-6-2017 13:33 發表
好快ixix就會攪南韓
不能認同更多

引用:
原帖由 lppl 於 9-6-2017 14:57 發表
而家暫停係唔裝新O固6部, 現有2部係會繼續運行~

根本玩緊兩面人,兩邊都唔想得罪~ 但係個雷達都仲係射緊中國.
肥仔金啲玩具根本同大6拿來玩! 美國佬咪過啲玩具俾泡菜婆! 如果米6俾殺得大6佬! 肥仔金唔洗三個鐘即有軍官報導心藏病發生亡! 鵝仔唔洗半年收翻哂東歐! 一帶一路即時收皮!

又有道理! 我都想睇大陸出兵攻臺! 好想快快發生!

美國打越南都只叉一點致打贏!

中國打臺灣都只係打一次! 如果打䊨的話可以看看統一如何! 如果打唔贏! 又看看呀公點樣拆掂個局!

23 12
發新話題