發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2017 00:35 發表

唔講政治,
剩番既就係工程,工程上一d都唔搞笑。
純粹講建築,那將會係人類嘗試去克服一個在規模上前所未有既新挑戰。
如果由英國/法國/日本/香港一起負全責! 只要有錢有足夠時間作前期準備工作,工程技術其實就唔成問題! 當然呢類工程合約一定唔可以"干包"加後加數方式去做! 一定要中國及臺灣有無限資金去完成!

引用:
原帖由 rho837 於 5-7-2017 10:00 發表

如果由英國/法國/日本/香港一起負全責! 只要有錢有足夠時間作前期準備工作,工程技術其實就唔成問題! 當然呢類工程合約一定唔可以"干包"加後加數方式去做! 一定要中國及臺灣有無限資金去完成!
哇老細講緊150km 長既海底隧道o咼
老實講除左中國,真係諗唔到邊國敢狗衝,計唔掂條數的

引用:
原帖由 loveless 於 2017-7-5 01:42 發表

因為無分國界政權,建設永遠困難,破壞永遠容易。
我好明白中國基建存在貪污及無數其他問題,
但21世紀中國基建規模之大,無數負面問題之下依然表現出既成熟,
對數以億計人口生態既改變,個人無法一面倒去否 ...
擲地有聲

引用:
原帖由 FBC1 於 5-7-2017 06:54 發表
中國幅源廣大要起高鐵或大型建設,若要每事以人為本,高鐵可能百年都起不完,只有快刀斬亂麻,以本港為例收地起高鐵,死得。世界任何國家發展過程中,總會有不公平亦無可能做到公平,只能以小我去完成大我。
中國好 ...
廉潔,制度和良好規劃, 才是一國之本吧.....
若果這些都可以慢慢來, 為何工程不可以慢慢來 ?

中國產能過盛, 大批水泥鋼鐵要消耗, 這些國企大得不能倒..... 於是急推高鐵項目去庫存.
為何產能過盛? 因為錯誤的盲目規劃....
為錯誤規劃得不到糾正? 因為無廉潔無制度....
源頭正是無廉潔無制度, 加快建設只是加速惡性循環.

豆腐渣工程或規劃錯誤, 可以影響一個國家百年前途.
好像三峽工程的盲目推行, 惡果現在陸續浮現了.
還有盲建核電的爛攤子, 又是一個百年難解的問題.

引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2017 01:42 發表

因為無分國界政權,建設永遠困難,破壞永遠容易。
我好明白中國基建存在貪污及無數其他問題,
但21世紀中國基建規模之大,無數負面問題之下依然表現出既成熟,
對數以億計人口生態既改變,個人無法一面倒去否 ...
其實建設不困難, 規劃才困難,
良好的規劃係用以確保建設的耐久性, 可用性, 可持續性, 有助增長營運壽命, 長遠節省資源.

跳過規劃, 任由貪污的官員, 胡亂的制度發揮, 更容易對大型建設造成玻壞,
壞建設一旦建成要維護更困難, 後續影響環境及人命安全更嚴重.

所以容許貪污, 無制度, 亂規劃 的情況下亂建設, 反而是不成熟的表現.

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2017 11:46 發表

廉潔,制度和良好規劃, 才是一國之本吧.....
若果這些都可以慢慢來, 為何工程不可以慢慢來 ?

中國產能過盛, 大批水泥鋼鐵要消耗, 這些國企大得不能倒..... 於是急推高鐵項目去庫存.
為何產能過盛? 因為錯誤的 ...
幾年前在疑似龍華區影到膠鐡天橋地基嚴重偷工減料! 得幾支鋼根, 石屎溝大石頭同泥! 根本唔可能支撑火車路系统 ! 要全部從新造過! 條片現今消失了!

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2017 11:57 發表

其實建設不困難, 規劃才困難,
良好的規劃係用以確保建設的耐久性, 可用性, 可持續性, 有助增長營運壽命, 長遠節省資源.

跳過規劃, 任由貪污的官員, 胡亂的制度發揮, 更容易對大型建設造成玻壞,
壞建設一旦建成要維護更困難, 後續影響環境及人命安全更嚴重.

所以容許貪污, 無制度, 亂規劃 的情況下亂建設, 反而是不成熟的表現.
講得白d, 即係直到人人聖潔自愛活在烏托邦之前,乜都唔好做?

如果話中國鐵路網絡冇規劃,老實講好難令人信服,
相反起高速公路及超級大橋,呢類非統一工程我會見到規劃上有不少問題存在。
個人甘睇:
如果未夠能力消除貪污,
可能我會寧願你貪完之後有社會可以得益既建設,
好過貪完之後大眾乜都冇。

有用既制度往往係建立在環境本身已進化出有維繫制度既自然需要,
乜都冇,制度往往就只係得個講字。

引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2017 10:44 發表

哇老細講緊150km 長既海底隧道o咼
老實講除左中國,真係諗唔到邊國敢狗衝,計唔掂條數的
150公里長度唔成問題! 海床底可以造平整(site formation)! 用沈箱隧道系统放在平整海床面! 如果太深水可以做油枱架結構吊起沈箱隧道! 中臺兩岸水唔算深造隧道可行! 不過维修保養就年年天價! 坐飛機平好多!

引用:
原帖由 loveless 於 2017-7-5 12:34 發表

講得白d, 即係直到人人聖潔自愛活在烏托邦之前,乜都唔好做?

如果話中國鐵路網絡冇規劃,老實講好難令人信服,
相反起高速公路及超級大橋,呢類非統一工程我會見到規劃上有不少問題存在。
個人甘睇:
如果未 ...
再骨感地講句,咁多人口,無經濟發展人民質素都好難平均地向上發展

性感d又點講?

引用:
原帖由 gtoray 於 5-7-2017 13:27 發表
性感d又點講?
性感同感性唔同。
性感D講,大六曾幾何時有好多走地雞。
我講老實,她們係幕後英雌,對國與家既經濟貢獻良多。
當年戰後日本如是,韓國亦如是。

FBC1

引用:
原帖由 gtoray 於 2017-7-5 13:27 發表
性感d又點講?
已經開始可以出外嫖而不是淨被人嫖

Escape from bottom layer of Maslow's pyramid

引用:
原帖由 Ben_9413 於 2017-7-5 13:39 發表

已經開始可以出外嫖而不是淨被人嫖

Escape from bottom layer of Maslow's pyramid
引用:
原帖由 FBC1 於 2017-7-5 13:38 發表

性感同感性唔同。
性感D講,大六曾幾何時有好多走地雞。
我講老實,她們係幕後英雌,對國與家既經濟貢獻良多。
當年戰後日本如是,韓國亦如是。
所見略同

日本戰敗之後都靠這個生存

曾經有兩個完全唔同既人,不約而同講過相同既現像:

A. "If I look at the mass I will never act. If I look at the one, I will."
B. "One death is a tragedy. One million is a statistic."

好多野當人人都可以指指點點時, 就早已經唔係最恐怖既問題....

其實道理就世界通行...就係魚與熊掌不可兼得,兩隻腳要爭住向前行就一定仆直...
中國現在的「選擇」是先發展經濟,內地「質素」問題,中央點會唔知,海量統計資料的年代也。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題